Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija pod nazivom ”(Ne)vidljivi trgovi / Le Piazze (In)visibili”. Izložba prikazuje poznate talijanske trgove fotografirane tijekom prvog lockdowna, u neobičnoj nadrealnoj atmosferi, puste, bez turista, bez života.

Otvaranju izložbe nazočili su dr. Davide Bradanini, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

Ovim umjetničkim projektom, čiji je autor Marco Delogu, obuhvaćen je 21 talijanski trg fotografiran tijekom prvog lockdowna, u neobičnoj nadrealnoj atmosferi.

Fotografije prate kratki originalni tekstovi koje potpisuju talijanski autori, povezani s tim trgovima uspomenama, doživljajima i književnim sugestijama.

Dr. Davide Bradanini, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci kazao je tom prigodom kako su izložene fotografije istovremeno melankolične i dokumentarne jer prikazuju povijesni trenutak u kojem su ti trgovi, inače puni života – pusti, bez uobičajene vreve i ljudi. Trgovi su mjesta okupljanja, na njima se odvija život, a ovdje ga nema. To je ujedno i povijesni trenutak da se osim sociološkog, apostrofira njihovo povijesno, kulturno i arhitektonsko značenje.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke kazao je kako su otografije snimljene za vrijeme trajanja prvog lock dawna u Italiji i govore jednu drugu priču o trgovima na kojima nedostaje sve ono na što smo navikli, ispijanja svakodnevne kave, turista, živosti. Ta je situacija i nama koji smo također prošli to nenormalno vrijeme omogućila da grad spoznamo s druge strane. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti u uobičajenu kolotečinu ali i da ćemo iz ovog što se dogodilo nešto i naučiti, a to je koliko je važno cijeniti ono što imamo.

Izložba je organizirana u suradnji Grada Rijeke, Instituta za kulturu Talijanske Republike u Zagrebu i Generalnog konzulata Italije u Rijeci, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike.