Na postamentima na Korzu će od 14. do 21. rujna 2021. biti postavljena izložba Riječki jezični krajolik.

Izložba Riječki jezični krajolik pripremljena je unutar projekata Riječki jezični krajolik (Rijeka EPK2020 – 27 susjedstava – susjedstvo Kampus) i Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća (Sveučilište u Rijeci, potpora: uniri-human-18-285).

Jezični krajolik jezikoslovni je pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini. Raspon je vrlo širok – od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama do privatnih natpisa, reklama i jezičnih grafita.

Cilj je istražiti uporabu jednoga ili više jezika na javnim natpisima – javni se natpisi bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu. Time se opisuje jezični identitet prostora. Ova izložba nudi elemente za opis riječkoga jezičnog identiteta.
(iz zaključka projekta)

Sakupljena je građa pokazala da je Rijeka tradicionalno višejezični i višekulturni urbani prostor, dio je europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, a povijesna nam dimenzija pokazuje Rijeku kao dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Organizatori poručuju kako su pripremili izložbu sa željom da građani u njoj prepoznaju Rijeku kao svoj grad, susjedstvo, živo urbano tkivo u kojemu su se našli kao studenti, turisti, prolaznici… Grad u kojemu su dobrodošli, a što poručuju tekstovi na zgradama, autobusima, putokazima.

“Namjera je bila ovom izložbom skrenuti poglede prolaznika na natpise koji nas okružuju i osvijestiti jezično okruženje kojim se svakodnevno krećemo, da uplovite s nama u luku različitosti i istražite identitet grada kroz javne natpise – ako smo u tome bar dijelom uspjeli, cilj je postignut. A pokazali smo samo mali dio onoga što jezičnom krajoliku pripada. Stoga vas pozivamo da u 2022. prolistate knjigu Riječki jezični krajolik u izdanju Filozofskoga fakulteta u Rijeci s više podataka i slika”, poručuju autori: prof. dr. sc. Diana Stolac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Jim Hlavač, Monash University, Melbourne, Australija.

Recenzenti su prof. dr. sc. Tanja Gradečak-Erdeljić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i izv. prof. dr. sc. Anastazija Vlastelić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Fotografije su pripremili Damir i Dunja Stolac te autori.
Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci