Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Wom@rts – jednak udio prisutnosti žena u umjetnosti i kreativnoj industriji“. Izložba je dio EU projekta „Wom@rts“ koji okuplja 10 partnera iz 8 zemalja Europske unije i u kojem kao punopravni partner sudjeluje i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a okosnicu projekta predstavlja svjetski poznato djelo autorice Simone de Beavouir „Drugi spol“.

Otvorenju izložbe nazočili su Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Vojko Obersnel gradonačelnik Rijeke, Letricija Linardić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i voditeljica projekta Wom@rts te Melinda Kostelac, prodekanica za nastavu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i umjetnička voditeljica projekta Wom@rts.

Izložba je prikaz umjetničkih djela nastalih tijekom umjetničkih rezidencija čiji su originali službeno predstavljeni u okviru putujućih izložbi u Litvi, Španjolskoj, Francuskoj, Irskoj i Hrvatskoj, a stavlja naglasak na 32 profesionalne umjetnice iz deset europskih zemalja u području digitalnih medija, umjetničke grafike te ilustracije i stripa. Prilika je to da se javnost upozna s važnošću projekta posvećenog nadarenim umjetnicama i njihovim djelima upravo na Međunarodni dan žena.
Između 2019. i 2021. godine, umjetnička djela proizašla iz umjetničkih rezidencija projekta Wom@rts bit će uključena u putujuću transmedijsku izložbu.

Čestitajući 8. ožujka Međunarodni dan žena, gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio kako je dobro da se u društvenoj svijesti nešto promijenilo. “Prije 30-ak godina bilo onih koji su nas zvali pogrdnim imenima jer smo dijelili cvijeće ženama na Međunarodni dan žena. Žene su se morale izboriti za svoja prava i još uvijek zastupljenost žena nije dovoljna, odnosno nije onakva kakva bi trebala biti u uređenom društvu. No u Rijeci je normalno da primjerice imamo rektoricu Sveučilišta, dekanicu Akademije primijenjenih umjetnosti, prodekanicu za nastavu, koje su ovdje danas  s nama i u tom smislu potvrđujemo da smo postigli tu svijest o jednakom pravu žena”, kazao je gradonačelnik.

32 umjetnice iz područja vizualnih umjetnosti, grafike, ilustracije i stripa odgovorile su na revolucionarno djelo Simone de Beauvoir „Drugi spol” objavljeno prije sedamdeset godina. Međunarodna izložba ukupno 32 umjetnice iz preko 10 različitih zemalja premijerno će biti postavljena u Mariboru, a kasnije i kod ostalih projektnih partnera u Vilniusu (Litva), Santiago de Composteli (Španjolska), Grand Angoulême (Francuska), Rijeci (Hrvatska) i Limericku (Irska). U svome se radu umjetnice pozivaju na različita medijska, kulturna i generacijska iskustva, pitajući se o „prirodi” žene, njezinom sudjelovanju u društvu, o vlastitoj povijesti i budućim koracima.
Wom@rts je neprofitni projekt suradnje sufinanciran kroz program Kreativna Europa. Iz interdisciplinarne i međusektorske perspektive, Wom@rts se zalaže za ravnopravnu prisutnost žena u umjetnosti, u smislu vidljivosti, promocije i pristupa tržištu.

Čestitajući 8. ožujka - Međunarodni dan žena gradonačelnik je svakoj od govornica uručio cvijet

Čestitajući 8. ožujka – Međunarodni dan žena gradonačelnik je svakoj od govornica uručio cvijet

EU projekt Wom@rts sufinanciran je sredstvima EU iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz podršku Studenskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke.
Wom@rts ima za cilj istaknuti i podržati kreativnost žena iz međusektorske perspektive, usredotočujući se – i međusobno povezujući kada je to moguće – sa sektorima kulturne i kreativne industrije (ICC): Književnost/izdavaštvo/strip, Likovna i vizualna umjetnost (uključujući grafiku, ilustraciju, strip, vizualne medije, nove digitalne tendencije), Izvedbene umjetnosti (glazba i performansi), Film.
Transverzalno, projekt se namjerava naročito fokusirati na marketinški i poduzetnički kapacitet ženskih kreativaca, posebno uzimajući u obzir mogućnosti koje proizlaze iz boljeg korištenja novih tehnologija informiranja i komunikacije (NTIC) i digitalizacije. Kreativne žene i umjetnice nedvojbeno doprinose kulturnoj raznolikosti Europe, a u skladu s općim ciljevima programa Kreativna Europa, Wom@rts bi trebao doprinijeti čuvanju i promicanju takvih vrijednosti.

Među specifičnim ciljevima programa je stvaranje e-platforme kao novog poslovnog i marketinškog alata za promicanje umjetnica te jačanje kapaciteta sektora. Konkretno, u skladu s prioritetima potprograma Kultura, cilj projekta je podržati akcije koje će umjetnicama omogućiti da internacionaliziraju svoju karijeru i bolje iskoriste digitalne tehnologije.
Opći ciljevi projekta Wom@rts su promicanje uključivanja i jednakog udjela žena u svakodnevnim kulturnim aktivnostima, prepoznavanje i tržišta, ali iz inkluzivne i uravnotežene perspektive prema muškarcima kako bi se izbjegla daljnja diskriminacija, odnosno da žene ne budu prepoznate kao „žene kreatori” ili „žene menadžeri”, već kao „kreatori” ili „menadžeri”.