U srijedu, 3. travnja s početkom u 9 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, održat će se javna tribina „Zlatno doba života bez nasilja: Prepoznavanje i sprječavanje nasilja u starijoj životnoj dobi“ koja se organizira povodom Svjetskog dana zdravlja, a usmjerena je na osobe starije životne dobi i njihove obitelji. Javna tribina se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Tribinu su najavili pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke  Karla Mušković, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić te predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a koje se bave temom gerontologije, Helena Glibotić Kresina i Nevenka Vlah.

Nasilje nad starijim osobama je globalni društveni problem koji pogađa zdravlje i ljudska prava milijuna starijih osoba, stoga je važno raditi na prevenciji ove pojave kako bi se osobama starije životne dobi osigurala dostojna starost te unaprijedila kvaliteta života. Iz tog razloga ovom problemu je važno pristupiti multidisciplinarno i multisektorski, s naglaskom na istraživanja, preventivno djelovanje te senzibilizaciju i edukaciju javnosti i stručnjaka koji rade sa starijim osobama.

U prvom dijelu programa problem će biti predstavljen iz različitih kutova gledanja, a u drugom dijelu će se povesti vođena diskusija u koju će se moći uključiti svi prisutni. O problemu će progovoriti predstavnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Policijske uprave primorsko-goranske, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Centra za socijalnu skrb Rijeka, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.).

Problem nasilja nad starijima u obitelji sve je izraženiji, a potaknut je i stanjem u društvu – više od 20% Riječana starije je od 65 godina, više od 25% domaćinstava je samačko, a zbog situacije u kojoj se nalazimo kao društvo, djeca sve duže ostaju u roditeljskom domu.

„Iako se u javnosti mnogo govori o problemu nasilja, vrlo malo se tematizira nasilje nad osobama starije životne dobi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj svaka 4 ili 5 osoba starije životne dobi doživi neki oblik zlostavljanja, a zbog straha, srama ili osjećaja da su za to same krive, procjenjuje se da se prijavljuje tek svaki 13 ili 14 oblik zlostavljanja starijih osoba,“ kazala je Glibotić-Kresina, naglašavajući kako policijski podaci pokazuju da je 10% prijavljenog nasilja u obitelji u protekloj godini u Primorsko-goranskoj županiji odnosi na nasilje nad starijim osobama.

Organizatori tribine su Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. Tribina je organizirana u okviru rada Tematske grupe za „Zdravo starenje“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“, čija je voditeljica upravo Glibotić-Kresina.

Tematska grupa za „Zdravo starenje“ oformljena je 2018. godine s ciljem planiranja i provođenja aktivnosti u okviru prioriteta „Zdravo starenje“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“. Ona je jedna od pet tematskih grupa koje okupljaju ustanove, udruge i građane u svrhu rada na prioritetima projekta. Tema nasilja nad osobama starije životne dobi relevantna je tema i na međunarodnom nivou, pa se tako o njoj progovara i na sastancima Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova, čiji je Rijeka dugogodišnji član.

Osim kroz projekt „Rijeka – Zdravi grad“, o temi nasilja nad starijim osobama progovorili i drugi riječki stručnjaci. Tako su Vlasta Spitek-Zvonarević i Jasminka Zloković provele istraživanje na tu temu, dok je prof. Zloković izdala knjigu „Nasilje djece nad roditeljima – Obiteljska tajna?“. Također, protekle je godine zavrio projekt „Lady“, odnosno istraživanje nasilja nad starijim ženama, koje se smatraju ugroženijim od muškaraca, a koje je udruga Vida u provela u suradnji s Filozofskim fakultetom.

Grad Rijeka je odavno prepoznao važnost zaštite i unapređenja kvalitete života osoba starije životne dobi, pa se osim kroz projekt Zdravog grada, o starijima brine osiguravajući značajna sredstva što kroz socijalni program, a što kroz druge programe, poput klubova starijih osoba ili pomoć u kući, a s ciljem da starije osobe što dulje borave u svom okruženju.

Program:

9:00    Uvod i pozdravni govori

09:10  „Izloženost nasilju u obitelji u starijoj životnoj dobi“, Paula Bogović, dipl.psih., voditeljica Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, U.Z.O.R. Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka

09:20  „Prepoznavanje nasilja nad osobama starije životne dobi“, Tamara Car, bacc. med. sestra, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije

09:30  „Osobe starije životne dobi kao žrtve kaznenih djela“, Dario Tonković, crim., Odjel prevencije, Policijska uprava primorsko-goranska

09:40  „Rezultati istraživanja nasilja nad ženama treće životne dobi“, dr.sc. Brigita Miloš, Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, koordinator Centra za ženske studije u Rijeci

09:50  Vođena diskusija,
Moderatori: Helena Glibotić Kresina, dr.med., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, voditeljica Tematske grupe za „Zdravo starenje“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“; Nevenka Vlah, Odsjek gerontologije, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Skip to content