Zahvaljujući entuzijazmu organizatora te podršci sponzora i pokrovitelja od 25. do 27. rujna u Rijeci će se održati 21. Fiumanka, koja je zbog epidemioloških razloga prebačena iz lipanjskog na rujanski termin.

Velika Fiumanka startat će tradicionalno u subotu, 26. rujna točno u podne, u petak će zajedriti novinari, a u nedjelju Rotarijanci na svojoj već poznatoj humanitaroj regati.

Osim u jedrenju, posjetitelji će moći uživati u brojnim popratnim sadržajima. Tako će se u istom terminu na Gatu Karoline Riječke održati nautički sajam Rijeka Boat Show, a terminal i Molo longo će biti u znaku sporta. Naime, ovogodišnja Fiumanka primila je pod svoja jedra i Europski tjedan sporta, pa će se tih dana u ovoj našoj luci i jedriti i supati i surfati, a na kopnu vježbati i hodati, sve uz zvuke Mandolinskog orkestra iz Okruga Donjeg na Čiovu.

Ovogodišnje izdanje organizirano uz veliki entuzijazam organizatora te podršku pokrovitelja i sponzora

Ovogodišnje izdanje organizirano uz veliki entuzijazam organizatora te podršku pokrovitelja i sponzora

Fiumankina su jedra i ove godine povezala različite sadržaje i partnere u dobro osmišljen paket jedrenja i druženja. Povezala su i ono što izgleda gotovo nepovezivo, plavo i zeleno, jer jedrit će se i na riječkom izletištu Platak. „Jako mala Fiumanka“ bit će održana sutra, a imala je svoju još manju inačicu, koja je zahvaljujući galeriji „Poneštrica“ i učenicima riječkih i bakarskih osnovnih škola zaplovila središtem našeg grada u terminu odgođene regate. Poneštrica i mnogi drugi riječki kreativci pripremili su feštu i povodom održavanja Fiumanke – „Placu pod zvjezdanim riječkim nebom“.

Epidemija koronavirusa nije obeshrabrila niti najhrabrije hrvatske medijske posade, predvođene HTV, koje će zajedriti i na medijskoj regati koja se u kontinuitetu održava posljednjih 14 godina, od čega osam godina na europskoj razini. Rukovoditeljica HTV centra Rijeka Irena Hrvatin istaknula kako vjeruje da će, unatoč vjerojatnom izostanku međunarodnih ekipa, medijska Fiumanka okupiti velik broj novinarskih ekipa iz cijele Hrvatske.

Najava 21. izdanja Fiumanke iskorištena je za zahvalu brojnim sponzorima i pokroviteljima, od kojih su neki uz jedriličarsku regatu od samih njezinih početaka. Organizatori Fiumanke, entuzijasti i zaljubljenici u more Davor Perović i Ljiljana Ivetac, zahvalili su se svima na podršci, dodajući: „U organizaciji nas je vodila misao da se jedriti mora – unatoč koronavirusu“.

Podrška Fiumanki od samih počekata - gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Podrška Fiumanki od samih počekata – gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Jedan od njih je i Grad Rijeka, a gradonačelnik Vojko Obersnel aktivni je sudionik svih dosadašnjih regata.
„Sjećam se grupe entuzijasta, kad su prije 21. godinu došli kod mene i pričali s oduševljenjem o veličanstvenoj regati koju će napraviti. Iako sam bio skeptičan, odlučio sam podržati tu ideju. Već prva regata je bila fantastična, s velikim brojem jedrilica i velikim oduševljenjem svih sudionika. S Fiumankom se počela buditi ideja da Rijeka konačno postane morski grad u pravom smislu riječi, odnosno da dio riječke luke koji više nije u funkciji namijenimo nekim drugim sadržajima. S ovom manifestacijom je mnogo ljudi i tvrtki u našem gradu počelo razmišljati na drugačiji način“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić PGŽ-a istaknula je kako Primorsko-goranska županije stoji uz Fiumanku, kao jedan vrhunski događaj, već čitav niz godina.
„Iznimno nam je drago da se kultura, običaji i tradicija našeg kraja ove godine promoviraju na 1111 metara, na novom akumulacijskom jezeru u Županijskom rekreativnom centru Platak“, kazala je pročelnica Šišić. Naime, u subotu, 19. rujna u 16 sati u sklopu manifestacije „Plavo-zeleni Platak“ krenut će “Jako mala Fiumanka”, regata jedrilica za modele “Dragon”, natjecanje jedrilica u nekoliko plovova nakon kojih će se proglasiti najbolji.

Organizatori Fiumanke Davor Perović i Ljiljana Ivetac

Organizatori Fiumanke Davor Perović i Ljiljana Ivetac

Podršku Fiumanki od samih početaka daje i Turistička zajednica grada Rijeke, a njezin direktor Petar Škarpa izrazio je uvjerenje da će idućeg vikenda Rijeku posjetiti velik broj posjetitelja, u prvom redu domaćih turista.

Najveći sponzori Fiumanke su INA-Industrija nafte i Erste banka. U ime INA-e kao zlatnog sponzora obratio se operativni direktor Rafinerija i marketinga Stjepan Nikolić.
„Rijeka i INA imaju posebnu vezu, ne samo kroz Rafineriju i naše gospodarske aktivnosti, jer smo prisutni i kroz obrazovanje, kulturu i sport – njegujemo tradiciju i pokušavamo biti prisutni u razvoju grada i regije. Fiumanka je praznik jedrenja i mi već dvadeset godina s ponosom sponzor i natjecatelj“, poručio je Nikolić.

Srebrnog sponzora Fimanke, Erste banku, predstavljao je član uprave Zdenko Matak, zahvalivši se organizatorima na entuzijazmu u organizaciji regate u ovim izazovnim vremenima.
„Fiumanka je ključan nautički događaj u Rijeci i regiji, ali ujedno širi ljubav prema moru i podiže svijest o potrebi očuvanja našeg prekrasnog morskog okoliša“, kazao je Matak.

Po prvi puta sponzor riječke regate je Tele 2, a regionalni voditelj prodaje Boško Labudović istaknuo je kako na taj način pokazuju da žele biti poslovni i društven parter lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Više na mrežnim stranicama regate Fiumanka.