Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kako prilagoditi svakodnevni život u sklopu pogoršanja epidemijske situacije vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.

Preporučuje se izbjegavanje većih grupa ljudi i javnih okupljanja. U javnom prijevozu obavezno se moraju koristiti maske za lice. Preporučuje se izbjegavanje rukovanja, grljenja i poljubaca te održavanje udaljenost s drugim ljudima od barem 1,5 metra kod razgovora. U javnim prostorima preporučuje se sjesti na što većoj udaljenosti od drugih osoba te se posebno dosljedno pridržavati svih higijenskih pravila.

Što možete učiniti za sebe i svoje bližnje (koronavirus.hr)

Što možete učiniti za sebe i svoje bližnje (koronavirus.hr)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je jednom upozorio kako valja izbjegavati kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Svi koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili repiratorne simptome (na primjer, kašalj), trebaju ostani kući te telefonom kontaktirati nadležnog obiteljskog liječnika koji će dati daljnje upute.

Pored fizičkog distanciranja, jedna od najvažnijih mjera odnosi se na često pranje ruku, u prvom redu sapunom i tekućom vodom, a ako nisu dostupni, dezinfekcijskim sredstvom koje sadrži 70% alkohola ili drugim sredstvom prikladnim za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem.

Preporučuje se svakodnevno čišćenje domaćinstva uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom. Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača.

Što se tiče radnog okruženja, zaposlenici trebaju kod kuće, prije dolaska na posao, u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne obavljati posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Ako zaposlenici razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah telefonom obavijeste svog poslodavca i liječnika obiteljske medicine.

(foto: Pexels)

Skip to content