U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17, postavljeno je šest obilježja, tzv. ”Kamena spoticanja”, u spomen na članove židovske obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore.

Obilježja Kamen spoticanja tijekom dana su postavljena i u Ulici Blaža Polića 6, gdje je postavljeno tri, te u Ulici Slaviše Vajnera Čiče 7 gdje je postavljeno jedno obilježje.

Postavljene su u spomen na Rosu Farberow, Soniju Perlow, Jossija Perlowa, Marija Perlowa, Paolu Perlow, Sergija De Simonea, Aarona Perlowa, Carolu Braun Perlow, Silvija Perlowa i Roberta Brauna, koji su 28. ožujka 1944. godine odvedeni iz svojih kuća u Auschwitz i nikad se nisu vratili.

Sestre Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice odvedene u nacističke logore

Sestre Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice odvedene u nacističke logore

Na ovoj lokaciji postavljeno je šest obilježja Kamen spoticanja.

Događaju su prisustvovale sestre Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije 75 godina s te adrese odvedene u nacističke logore. Uz članove obitelji postavljanju kamena spoticanja, prisustvovali su i predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, zagrebački rabin Luciano Prelević te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine pokrenuli su 1996.g. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

Gradonačelnik Vojko Obersnel na postavljanju kamena spoticanja

Gradonačelnik Vojko Obersnel na postavljanju kamena spoticanja

Sestre Bucci postavljaju Kamen spoticanja članovima njihove obitelji koji su umrli u nacističkim logorima. Iz svojih su domova 28. ožujka 1944. godine nasilno odvedeni i deportirani u logore Auschwitz, Ravensbruck i Sachsenhausen.

Istog dana, u 12.30 sati, u Art kinu je prikazan crtić „Andrina i Tatina zvijezda“. Projekciji su prisustvovali učenici riječkih osnovnih škola.

Inače, Kamen spoticanja u Rijeci je 2013. godine postavljen u Starčevićevoj ulici u spomen na Riječane Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz.

Skip to content