Nacionalna kampanja ”Hrvatska volontira” koja se od 22. do 25. svibnja održala diljem Hrvatske, okupila je više od 150 organizacija koje su provele čak 228 aktivnosti.

Cilj kampanje bio je usmjeren na podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja.

Vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost, temeljne su vrijednosti Europske unije, a upravo su te vrijednosti dominirale ovogodišnjom kampanjom. 152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere i građane.

„Zadnji dan kampanje u Rijeci, Urbani separe, Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka i Građanska inicijativa Kantrida organizirali su vođenu turu kvartom uz razgovor o mogućnostima oživljavanja riječke rivijere. Šetnja nas je dovela do borove šumice gdje smo nastavili razgovor o tome kako možemo sve brinuti o svojem kvartu, s fokusom na volontiranje, aktivne građanke i građane i na Kantridu, nakon čega smo izrađivali izrade eko-bombica koje čiste more te očistili plažu. Pridružile su nam se i volonterke Volonterskog kluba Vitamin V, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Aktivnost je promovirala volontiranje i aktivno građanstvo, a volonteri su naglasili važnost slobode okupljanja, aktivnog sudjelovanja i solidarnosti, poručila je Marta Hauser iz Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka, koja je iznimno zadovoljna brojem volontera sa šireg riječkog područja.

Hrvatska volontira - Volontiram u kulturi -PŠ Orehovica

Volontiram u kulturi – Područna škola Orehovica

U nacionalnu kampanju se uključio i Volonterski program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi sudjelovanje u kampanji započeli su akcijom oplemenjivanja okoliša ispred OŠ Centar gdje su, zajedno sa stotinjak učenika i učenica škole oslikavali asfalt, bojali drvene klupe i betonske otoke te pomagali voditeljicama kreativnih radionica. Sudjelovali su u radionici inkluziviranja kulturnih praksi pod vodstvom Maje Ogrizović iz kolektiva Kultura svima riječke udruge Filmaktiv. Bili su angažirani na  Festivalu izvedbenih umjetnosti Zoom u organizaciji udruge Drugo more, kao i na proslavi desete obljetnice programa Vijeća mladih Benčić pod nazivom “Preuzmimo Benčić – Od fikcije do stvarnosti”. Obilježavanje kampanje Hrvatska volontira zaključili su kreativnom reciklažnom radionicom izrade lutkica od starih čarapica održanoj u OŠ Centar – PŠ Orehovica. Volonterke u kulturi, zajedno s članicama Matice umirovljenika grada Rijeke školarke i školarce su kroz zabavnu aktivnost naučile pomalo zaboravljenu životnu vještinu: šivanje.

Organizatori kampanje jako su zadovoljni odazivom brojnih organizacija i uključenih volontera. Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju ‘Hrvatska volontira’, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje. Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.