Katedralni zbor sv. Quirinusa iz Neussa gostuje u Rijeci, Poreču i Rovinju od 30.rujna do 7. listopada 2018. U Rijeci će nastupiti u Trsatskoj crkvi, u sklopu mise u nedjelju, 30.9.2018. s početkom u 18.30 sati te u Kapucinskoj crkvi u ponedjeljak, 1.10.2018. u 20 sati (nakon mise koja počinje u 19 sati).

Zbor će nastupiti s djelima J. Bieryja, V. Miskinisa, R. Dubra, M. Durufléa te O. Gjeiloa.

Katedralni zbor sv. Quirinusa iz Neussa ima 37 pjevača, glazbenika, na čelu s maestrom Joachimom Neugartom.  U pratnji Zbora dolazi i msgr. Guido Assmann, rektor Katedrale sv. Quirinusa u Neussu.

Zbor će nastupiti pod ravnanjem Joachima Neugarta, glazbenog pedagoga, zborovođe, dirigenta i orguljaša. Gospodin Neugart već je sa Zborom nastupio u Rijeci, u listopadu 2015. godine, u Katedrali sv. Vida, a u istoj je Katedrali nastupio s Komornim orkestrom Neuss u ožujku 2016. godine. Tad je u Rijeci po prvi puta bio i aktualni gradonačelnik Neussa g. Reiner Breuer. Svi zajedno posjetili su i Trsatsko svetište te HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Komorni zbor Capella Quirina osnovan je 1989. s ciljem suradnje glazbenika i pjevača na istraživanju rijetke duhovne zborske glazbe. Sudjelujući na misama i koncertima, Zbor obogaćuje glazbeni život u Katedrali Sv. Quirinusa u Neussu. Pod umjetničkim vodstvom  Joachima Neugarta, zborovođe i orguljaša Katedrale Sv. Quirinusa, ovisno o programu, zbor obuhvaća od 15 do 30 glazbeno visoko obrazovanih pjevačica i pjevača, čije glasovne mogućnosti jamče visoku razinu zborskog pjevanja.  U repertoaru Zbora nalaze se primjerice misali Josquina, Tallisa, Machauta, Obrechta, Poulenca, de Padilla, moteti Gesualdoa, Brahmsa, Ruttera i  Rheinbergera, kao i oratoriji Händela (Mesia), Bacha (Božićni oratorij, misa u h-molu, Muka po Ivanu, Muka po Mateju). Tijekom svojih koncertnih gostovanja Zbor je imao priliku posjetiti sve regije u Njemačkoj, ali isto tako i u Španjolskoj, Japanu i Austriji. U listopadu 2011. Zbor je posjetio Australiju, a u svibnju 2013. odazvao se pozivu u SAD. U listopadu 2015. godine po prvi su puta gostovali u Rijeci i imali nastup u Katedrali sv. Vida.

Joachim Neugart rođen je 1960. godine. Nakon završenih studija na Školi crkvene glazbe –  Kirchenmusikschule Speyer te na Glazbenoj akademiji u Saarlandu, od 1988. radi kao zborovođa i orguljaš u Katedrali Sv. Quirinusa u Neussu i odgovoran je za glazbu u Katedrali. Među njegovim dužnostima je i vođenje zborova koji djeluju u okviru ove tradicijom bogate romaničke katedrale (Katedralni zbor, Komorni zbor Capella Quirina). Od 1994. do 2001. honorarno je radio kao predavač na odjelu za dirigiranje na Školi crkvene glazbe Sv. Gregoriusa, Podružnica u Aachenu. Od 1999. djeluje kao dirigent Komornog orkestra iz Neussa, a od 2002. dirigira Zborom Schönhausen kraj Krefelda. Povrh toga, bio je dugogodišnji predstavnik profesora iz predmeta “zborsko vođenje” na Akademiji Robert Schumann u Düsseldorfu.

Koncertna gostovanja omogućila su Joachimu Neugartu da posjeti gotovo sve europske zemlje, SAD, Australiju i Novi Zeland. Puno je puta bio gostom na poziv Choral Arts Society iz Tokija kada je dirigirao zborom Triphony Hall u Tokiju. Na osnovu dugogodišnje uspješne suradnje s Baroknim orkestrom Concert Royal iz Kölna, kao dirigent  na ljetnom festivalu “Theatersommer”  u Goetheovom gradu Bad Lauchstädt Joachim Neugart bio je više puta angažiran u opernim produkcijama kao glazbeni voditelj, a zadnji puta ove godine (2015.) za operu „Acis i Galatea“ Georga Friedricha Händela.

Povrh toga, i tečajevi za voditelje zborova u Njemačkoj i Japanu te CD-snimke na kojima je sudjelovao kao dirigent i orguljaš, svjedoče o brojnosti glazbenih djelatnosti u kojima se iskazuje Joachim Neugart.

Ured Grada Rijeke
Odnosi s medijima
Lea Stoiljković Medved