U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori o nabavci 37 novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej vrijednih 82.260.811,25 kuna od čega je putem EU fonda „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ osigurano 55.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Ugovori su potpisani između Grada Rijeke i KD Autotrolej te KD Autotrolej i dobavljača, tvrtki Autobus d.o.o. i Auto Hrvatska. U lipnju 2021. godine, KD Autotrolej potpisalo je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture ugovor o realizaciji projekta nabave autobusa putem EU projekta „Nabava novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej d.o.o. II“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 82.260.811,25 kuna od čega je putem EU fonda „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ osigurano 55.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović; direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. Alberto Kontuš; direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski i Marko Tihava u ime tvrtke Auto Hrvatska.

Potpisivanje ugovora za nabavku novih autobusa Autotroleja

Novi autobusi trebali bi početi prometovati krajem iduće godine

„Grad kontinuirano ulaže u nabavku novih autobusa. Samo u periodu od 2018. do 2021. godine nabavljena su 54 nova vozila, a nabavkom ovih novih 37 autobusa, prosječna starost vozila Autotroleja bit će manja od 6 godina. Cilj ovog projekta je poboljšati kvalitetu javnog prijevoza na području grada Rijeke i susjednih jedinica lokalne samouprave gdje Autotrolej obavlja djelatnost prijevoza putnika. Također, povećava se i sigurnost putnika kao i smanjenje emisije CO2 na što se Grad Rijeka obvezao sporazumom gradonačelnika potpisanim u Bruxellesu, a koji se tiče klime i energije. To je jedna šira europska inicijativa u koju smo se uključili, a ovo su konkretni koraci koje poduzimamo u realizaciji tih ciljeva“, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Direktor KD Autotrolej, Alberto Kontuš istaknuo je kako će se vozni park Autotroleja povećati za 7 zglobnih gradskih niskopodnih autobusa, 7 solo gradskih niskopodnih autobusa, 12 solo gradsko-prigradskih poluniskih autobusa te 11 midi prigradskih autobusa. „Zglobni autobusi vozit će prvenstveno na gradskim linijama, dok će primjerice midi autobusi voziti na linijama gdje je manje putnika i gdje su uže prometnice. Novi autobusi bi na prometnicama trebali biti krajem sljedeće godine“, rekao je Kontuš.

Potpisivanju ugovora također su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, kao i Goran Brozović iz tvrtke Autobus d.o.o. i Zvonko Gabud i Marin Klemenčić ispred tvrtke Auto Hrvatska.

Potpisivanje ugovora za nabavku novih autobusa Autotroleja

Marko Tihava, Alberto Kontuš, Marko Filipović, Robert Vrhovski, Sandra Krpan i Maja Malnar

Projektom „Nabava novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej d.o.o. II“ nastavlja se unapređenje kvalitete javnog prijevoza, odnosno unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, te prilagođavanje EU standardima zahvaljujući novim i sigurnim autobusima koji prometuju na gradskim i županijskim linijama.

Valja istaknuti kako je KD Autotrolej u proteklom razdoblju putem dva EU projekata nabavio ukupno 54 nova autobusa od kojih je 22 nabavlljeno putem  modela Ministarstva mora, prometa i veza RH „No regret“ kroz projekt pod nazivom „Nabavka novih autobusa za KD Autotrolej d.o.o.“ za što je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je za 32 nova autobusa nabavljena u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, bilo osiguran oko 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Kohezijski fond