S obzirom na sve veći broj zaraženih korona virusom na području naše županije i grada Rijeke, KD Autotrolej će u petak 23. listopada organizirati novu akciju dijeljenja zaštitnih maski svojim korisnicima.

Ovo komunalno društvo već je krajem lipnja korisnicima podijelilo 2 tisuće zaštitnih maski. Cilj akcije je utjecati na svijest onih korisnika koji unatoč visokim brojkama zaraženih i samoj odredbi Nacionalnog stožera CV RH, i dalje javni prijevoz koriste bez maski.

Premda je Nacionalni stožer Civilne zaštite RH, još u lipnju propisao obvezu korištenja zaštitnih maski svim korisnicima javnog gradskog prijevoza te unatoč činjenici kako je na svim autobusima jasno vidljiv znak zabrane ulaska bez zaštitne maske, brojni korisnici maske ipak ne koriste ili ih koriste na nedopušten način, odnosno ispod nosa ili čak i ispod brade.

S druge strane, putnici koji maske uredno koriste nezadovoljni su što dio korisnika ne poštuje odredbu te traže reakcije vozača koji bi u takvim slučajevima trebali zaustaviti vozilo i onemogućiti daljnju vožnju. Ovakav postupak od strane vozača zasigurno bi izazvao negodovanje kod većeg dijela putnika te kašnjenja u dolasku na željeno odredište i nepoštivanje voznog reda. Zbog navedenih razloga, sutra će ponovno biti organizirana podjela maski putnicima, pa će u svakom vozilu, a dnevno ih je stotinjak u prometu, kod vozača biti dostupne maske. Svi putnici koji ih prilikom ulaska nemaju, moći će zatražiti jednu i koristiti je tijekom vožnje.
Maske kod vozača su besplatne za sve korisnike.

U KD Autotrolej ovom akcijom žele ukazati na potrebu poštivanja odredbe o nošenju maske tijekom korištenja javnog gradskog prijevoza, tim više što se širenje virusa nastavlja, a brojke zaraženih nisu optimistične.

U autobusima su montirani i novi držači za sredstva za dezinfekciju ruku korisnika prilikom ulaska, s obzirom na to da je bilo slučajeva otuđenja dezinficijensa te su sva vozila opremljena sredstvima za dezinfekciju.
Korisnike se moli da ista koriste.