U Gradskoj knjižnici Rijeka, u sklopu projekta „Knjiga svima“, započinje edukacija o izradi inluzivnih audioknjiga.

Projekt „Knjiga svima“ provode Udruga Portić, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ, Udruga slijepih PGŽ, Gradska knjižnica Rijeka, Filmaktiv i Hej!.

„U epicentru dobrih knjiga, novootvorenoj Gradskoj knjižnici Rijeka, gradi se mali centar za izradu audioknjiga za zajednicu, a prvi korak je — edukacija. Kroz 5 susreta u GKRi, polaznici i polaznice radionica bit će upoznati s temama inkluzije, posebnice inkluzivnim kulturnim praksama i potrebama slijepih osoba pri konzumiranju knjiga te će zasukati rukave i uz našeg resident edukatora za snimanje i montažu, profesora Matije Rubinića naučiti kako samostalno napraviti audioknjige. No, nećemo samo učiti već ćemo i izraditi pravu pravcatu audioknjigu — Mirovanje Dunje Matić Benčić“, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Raspored edukacije:

  • 27. ožujka – Što je sve potrebno jednoj knjizi da bude inkluzivna? A što jednoj knjižnici?, prikaz Knjiga svima projekta i razgovori o inkluzivnoj budućnosti
  • 28. ožujka – Kako čitaju slijepe osobe? Edukacija o pravilima audio snimanja pod vodstvom Emila Mandarića.
  • 29. ožujka – Zvučnik praksa: Audio snimanje i montaža

Sve se radionice održavaju u Gradskoj knjižnici Rijeka, Krešimirova 26c, u Art-kvartu Benčić, s početkom u 17:00 sati.

Prijave se primaju putem Google obrasca.

Program se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medije kroz programe javnih potreba u kulturi, a partnerski ga provode Gradska knjižnica Rijeka, Filmaktiv i Hej!.