U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za nedavno preminulog professora emeritusa dr. sc. Vidoja Vujića.

O životu i radu Vidoja Vujića govorili su rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dekanica FMTU Dora Smolčić Jurdana, predsjednik HGK Luka Burilović , župan Zlatko Komadina, veleposlanik Republike Bjelorusije Nj.E. g. Aleksandr Ponomarev te u ime Rotary kluba Rijeka dr.sc. Marko Čićin-Šain.

Dr. sc. Vidoje Vujić bio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i redoviti profesor i znanstveni savjetnik u području ekonomije na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji. Bio je zamjenik župana i obnašatelj dužnosti Primorsko-goranskog župana 2011 -2013.g.  Od 2013. godine, kao volonter, obavljao je dužnost predsjednika Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore.

Autor je 135 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je u radu više znanstvenih projekata, napisao više studija i elaborata, recenzirao pet sveučilišnih udžbenika, deset knjiga i više znanstvenih radova iz područja poduzetništva, menadžmenta, sustava upravljanja kvalitetom, razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima te održao brojna predavanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon studija svoje zanimanje i znanstvenu djelatnost usmjerava prema poduzetništvu. Prvi u hrvatskoj utemeljio katedru za upravljanje znanjem. Na Sveučilištu u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju i znanstvenog savjetnika u području društvenih znanosti, polje ekonomije, grana menadžment i upravljanje.

Senat Sveučilišta u Rijeci je 2017.g. Vidoju Vujiću, redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini dodjelio počasno zvanje Professor Emeritus Sveučilišta u Rijeci. Profesor Vidoje Vujić bio je aktivan i u rotarijanskoj zajednici, pa je u dva mandata bio predsjednik Rotary kluba Rijeka.

Vidoje Vujić

Vidoje Vujić

Vujić je rođen 1951. Školovao se u Rijeci i Zagrebu, a magistrirao i doktorirao u Rijeci. Nakon doktorskog studija, pohađao je četiri poslijedoktorske specijalizacije Klnu, Beču i Amsterdamu. Znanstvenu karijeru okrunio je kada je primljen za redovitog člana akademije u Beču. Aktivno se bavio politikom. Zanimalo ga je socijalno, tržno gospodarstvo, poticao je multikulturalnost multietičnost te razvoj društva znanja. Bio je i sportaš, bavio se gimnastikom, odbojkom, nogometom te jedno vrijeme bio predsjednik boksačkog kluba Rijeka.

Bio je  počasni konzul Republike Bjelorusije; redovni član Europske akademije znanosti sa sjedištem u Beču, isticao se angažmanom u Rotary klubu Rijeka. Teško se itko može mjeriti s tom radnom i životnom energijom i rezultatima koje je postigao.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Vujić bio čovjek iznimne energije i pragmatičan, uvijek s jasnim ciljem. Čovjek nevjerojatnog spektra interesa. Znanosti, visokom obrazovanju sporta kulture, politike, niti jedne društvene aktivnosti u kojoj nije bio prisutan i kojoj se nije posvetio svojom energijom i optimizmom. Izniman senzibilitet za međunarodnu suradnju. Ostavio dubok kraj u našem gradu, kao vrstan predavač, promicatelj međunarodne suradnje, aktivni rotarijanac, osvjedočeno socijaldemokrat s vrlo jasnim stavom kojega se nije libio izreći.

Komemoracija za Vidoju Vujića

“Vidoje Vujić bio je čovjek iznimne energije, pragmatičan, brz u prosudbi, s jasnim ciljem i bez ikakvih poteškoća u provođenju. Imao je poseban osjećaj za međunarodnu suradnju i uspostavu mostova među narodima putem gospodarstva. Posebnim naporima i odlično pripremljenim susretima, kao predsjednik HGK Županijske komore Rijeka uspio je zadobiti povjerenje brojnih inozemnih izaslanstava koja su posjećivala naš kraj i iskazivala želju za poslovnom suradnjom. U tim je relacijama gospodin Vujić uložio sve svoje znanje i iskustvo koje  je stekao tijekom svojega bogatog i uspješnog života”, kazao je Obersnel.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odlikovao je 2019.g. prof. em. dr. sc. Vidoja Vujića održavnim odličjem Ordina della Stella d’Italia (Red Zvijezde Talijanske Republike).