U Opatiji je održana konferencija Novog lista „Kvarner 2030. – energetsko čvorište Europske unije“, posvećena sadašnjosti i budućnosti Kvarnera kao energetskog čvorišta čiji značaj sve više prelazi granice Hrvatske i regije te raste unutar EU.

Recentna geopolitička događanja, potaknuta prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu, dovela su do nezabilježene energetske krize i stavila snažan naglasak na sigurnost opskrbe, učinkovitost i stabilnosti zaliha energije. Republika Hrvatska na putu je značajne transformacije prema modernom i održivom energetskom čvorištu, a Kvarner se profilira kao centralni segment ove strategije s brojnim nadolazećim projektima.

Konferencija Kvarner 2030. – energetsko cvoriste Europske unije

U ime Novog lista okupljene je pozdravila predsjednica Uprave Ankica Kruljac

Na konferenciji se s ključnim ljudima hrvatske politike, energetskog, prometnog i turističkog sektora raspravljalo o tome što se može očekivati od nadolazećih investicija i može li Hrvatska postati model održivosti u regiji

U ime Novog lista okupljene je pozdravila predsjednica Uprave Ankica Kruljac. Kaže da su se u proteklih deset godina Rijeka i Kvarner pretvorili u veliko energetsko čvorište zahvaljujući proizvodnji i transportu prirodnog plina, dizela i nafte. Također, ističe da je Kvarner veliki potencijal u novim tehnologijama obnovljivih izvora energije. Podcrtala je i velika ulaganja INA-e, najveća dosad, kojim će se osigurati prerada teških ostataka nafte, što će INA-u pozicionirati na puno većoj ljestvici proizvodnje.

Konferencija Kvarner 2030. – energetsko cvoriste Europske unije

Panel o projektima u energetici na Kvarneru

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

O svim tim i drugim projektima u energetici na Kvarneru razgovarali su predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, direktor Novih i održivih biznisa u Ini Dalibor Sokolović, voditeljica posredničkog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanja Jelačić, te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan kroz prvi panel na temu održive energetske budućnosti.

Konferencija Kvarner 2030. – energetsko cvoriste Europske unije

Panel na temu budućnosti prirodnog plina kao goriva i tranzicije prema vodiku

Drugi je panel na temu budućnosti prirodnog plina kao goriva i tranzicije prema vodiku, a na njemu su sudjelovali savjetnik Uprave PPD-a Zvonimir Šibalić, pomoćnik članice Uprave Plinacra Robert Bošnjak, direktorica Sektora komercijalnih i financijskih poslova LNG-ja Hrvatska Danijela Šimović te dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci Lado Kranjčević.

(foto: Vedran Karuza, Novi list)