U petak, 3. rujna 2021., u 13:00 sati u Društvenom centru Drenova, Drenovski put 138, Rijeka održat će se konferencija za medije povodom završetka građevinskih radova na zgradi Društvenog centra Drenova i najava predstojećih aktivnosti na projektu.

Na konferenciji sudjeluju: predstavnik partnera u projektu – Grad Rijeka, gradonačelnik Marko Filipović, voditeljica projekta Davorka Medved, predstavnik nositelja projekta – Udruga Bez granica, Damir Medved, predstavnica partnera u projektu – Udruga Dren, Vesna Lukanović, predstavnik partnera u projektu – Udruga Smart, Igor Bajok.

Informacije o projektu:

17. studenog 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje 2014-2020.

Potpisnici ugovora su: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao posrednička tijela razine 1 i 2 sa jedne strane i Udruga Bez granica kao korisnik bespovratnih sredstava sa druge strane. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca – od 17. studenog 2020. do 17. studenog 2022. Ukupan odobreni iznos bespovratnih sredstava za ovaj projekt je 1.989.150,74 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85% – 1.690.778,13 kn) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15% – 298.372,61). Uz nositelja projekta Udrugu Bez granica, partneri u projektu su: Udruga SMART, Udruga Dren i Grad Rijeka.

Projekt je usmjeren ka obogaćivanju društveno-kulturnog života lokalne zajednice i uspostavljanju društvenog centra vođenog lokalnom zajednicom. Projekt ima za cilj osnažiti drenovske udruge koje su i do sada pružale građanima kulturna i društvena događanja u predgrađu, u samoj lokalnoj zajednici.

Udruge Bez granica i Dren još od 2012. godine u svojim brojnim aktivnostima bile su orijentirane na lokalnu zajednicu, ali i bliže susjedstvo u gradu Rijeci i PGŽ-u. Volonterskim radom osmislile su i uredile Zavičajni muzej Drenove čije aktivnosti su prepoznate kod građana. Udruženi u Susjedstvo Drenova u sklopu projekta Rijeka EPK2020 u programu 27 susjedstava udruge su ostvarile brojne programe od 2018. do 2020. godine.

Ovaj projekt omogućava nastavak aktivnosti spomenutih dviju udruga, te će ojačati njihove kapacitete.

Uspostavom Društvenog centra Drenova omogućit će se djelovanje i ostalih zainteresiranih organizacija civilnog društva kroz mogućnost njihove edukacije i uključivanje u rad centra. Sve aktivnosti rezultirat će dodatnim obogaćivanjem sadržaja koji će se odvijati u zajednici.

Zgrada na adresi Drenovski put 138 i 138a koja je u vlasništvu Grada Rijeke, kroz ovaj projekt je adaptirana. Zamijenjen je krov i dotrajala stolarija te sanirana fasada. Time se unaprijedila kvaliteta zgrade koja je postala energetski i ekološki učinkovitija, a omogućeno je se djelovanje udruga i građana tijekom cijele godine.

Udruge Bez granica i Dren su tijekom svoga rada s Gradom Rijeka ostvarile vrlo kvalitetnu suradnju. Grad je prepoznao koristi ovog projekta kako za građane i organizacije civilnog društva, tako i Grad Rijeku kao jedinicu lokalne samouprave čiji objekt dobiva na kvaliteti i vrijednosti.

Udruga za razvoj civilnog društva SMART u okviru ovog projekta zadužena je pripremu i provedbu obrazovnih i mentorskih programa za provoditelje projekta i druge zainteresirane lokalne organizacije civilnoga društva radi jačanja njihovih kapaciteta u području menadžmenta neprofitnih organizacija. Uz to, SMART pruža podršku Udruzi Bez granica u procesu razvoja suradničkog i sudioničkog modela upravljanja Društvenim centrom te udruzi Dren u razvoju volonterskog programa. Od 1999. do danas SMART se profilirao kao vrijedan i pouzdan partner i mentor brojnim udrugama u Rijeci i Hrvatskoj, a kroz ovaj projekt nastavlja ostvarivati svoju misiju pružanja podrške razvoju civilnoga društva i lokalnih zajednica.

Preduvjet rada udruga bila je obnova zgrade na adresi Drenovski put 138.

U renoviranje zgrade je uloženo 467.626,97 kn sa PDV-om što uključuje građevinske radove, izradu projekta sanacije i nadzor nad radovima.

Projektom Društvenog centra Drenova suradnja civilnog sektora s Gradom dobit će dodatnu kvalitetu, a građani će sudjelovati kao korisnici sadržaja i aktivni sudionici programa.

U povodu obilježavanja završetka radova na zgradi, u subotu 4. rujna 2021. u 19:00 sati održat će se koncert Zbora Drenova, a u 19:30 otvaranje izložbe Tihomira Ivančana Čarobni svijet Ilirije. U nedjelju, 5.rujna u 19:00 sati održat će se koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti pijanist Stipe Bilić, oboistica Dora Draclin i violončelist Anthony Havelka.

Dodatne informacije: