U okviru Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2017., na Korzu, ispred Gradske ure, danas je izloženo sedam tradicijskih barki koje je razgledalo stručno povjerenstvo, koje je biralo najizvorniju tradicijsku barku Festivala.

Kako bi takvom bila proglašena, barka je morala imati tradicijski trup te tradicijske jedra i konope.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Melita Raukar, Robert Mohović i Nedo Pinezić u ime Organizacijskog odbora festivala FIUMARE 2017. te vlasnici barki, kao i predstavnici Udruge za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Kao najizvornija odabrana je krčka pasara „Bodulka“ Nedeljka Dunata iz krčkog Jedriličarskog kluba „Plav“, kojemu je gradonačelnik Obersnel uručio plaketu. Na ovaj je način obilježen i Europski dan pomorstva.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je ovo jedno od događanja u sklopu festivala FIUMARE 2017., gdje se mogu vidjeti tradicijske barke Jadrana, dodavši kako ovu tradiciju proizvodnje drvenih barki treba očuvati jer je dio naše izvorne veze s morem.

Također, danas je na Korzu otvorena i izložba „Krčka jedra – 20 godina tradicijskog jedrenja“. Riječ je o fotografijama raznih autora iz fundusa Jedriličarskog kluba „Plav“ iz grada Krka. Isto tako, u izlozima zgrade Grada Rijeke otvorena je izložba „Hrvatske tradicijske barke“ autora Boška Lučeva.

Nakon proglašenja i otvorenja izložbi, u Vijećnici Grada Rijeke održano je predstavljanje realiziranih i novih projekata u sklopu europskog projekta „Mala barka“. Riječ je o projektima poput Muzeja mora u Mošćeničkoj Dragi, Muzeja mora i maritimne baštine u gradu Krku i Vela barka u Malinskoj.

U sklopu programa festivala FIUMARE 2017., danas u 19.30 sati u riječkoj će se ribarnici otvoriti još dvije izložbe. Cjelokupni program dostupan je na stranici Visit Rijeka.