Uz novi ciklus besplatnih informatičkih tečajeva, osnovnog, naprednog i tečaja on-line novinarstva, ove godine organizirano je i natjecanje klubova umirovljenika „Naj on-line penzići Rijeka“. Tečajevi će se održavati u Centru tehničke kulture na Školjiću, a prijave se primaju od 15. svibnja

U sklopu projekta Grada Rijeke „Društvo u kojem učim i osjećam se dobro“ i ove se godine, 12. put zaredom, organiziraju besplatni informatički tečajevi za ciljane skupine građana. Novi ciklus tečajeva i natjecanje klubova umirovljenika „Naj on-line penzići Rijeka“  najavili su na današnjoj konferenciji za medije Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Tatjana Perše,  voditeljica službe za e-Upravu Grada Rijeke i Ivan Mandekić, koordinator za e-Upravu u Gradu Rijeci.

Grad Rijeka od 2005. godine organizira tečajeve  informatičkog obrazovanja za ciljane skupine građana koje je do sada uspješno završilo 3500 polaznika. Uz to, ustrojen je web portal penzici.hr  na kojem surađuju osobe starije dobi što je i bilo poticaj za provođenje tečajeva online novinarstva. Upravo je ovaj web portal   idealna  prigoda da umirovljenici upotrijebe sve informatičke vještine stečene na tečajevima,  sadržajima poboljšaju informiranost članstva, a time i kvalitetu življenja svojih vršnjaka. Za web portal penzici.rijeka.hr Grad Rijeka je 2013. godine od Udruge gradova  dobio priznanje za inovacije i najbolju praksu u kategoriji Suradnja s građanima i civilnim društvom.

– U ovom ciklusu, najavio je Mandekić,  održat će se tri tečaja: Osnovni informatički tečaj, Napredni informatički tečaj i tečaj Osnove online novinarstva. Za napredni i novinarski tečaj mogu se prijaviti samo osobe koje su već stekle osnovna informatička znanja. Tečajevi će obuhvatiti 230 polaznika, a namijenjeni su umirovljenicima, umirovljenim hrvatskim braniteljima, korisnicima socijalnog programa Grada Rijeke, osobama s posebnim potrebama kao i kućanicama starijim od 55 godina, a zanimanje za tečajeve, uvijek je iznimno veliko.  –  rekao je Mandekić.

Govoreći o nizu programa i projekata Grada Rijeke namijenjenih starijoj populaciji pročelnica K. Mušković posebno je istaknula vrlo pozitivna iskustva informatičkih tečajeva. – Jedan od elemenata socijalne isključenosti je služenje informatičkom tehnologijom i upravo zato su ovi tečajevi važni jer informatičkim opismenjavanjem starije populacije sprječavamo njihovu socijalnu isključenost – istaknula je Mušković navodeći kako su u provedbi tog programa Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i Zavod za informatičku djelatnost izvrsno surađuju. – Grad Rijeka, nastavila je, – u suradnji s Maticom umirovljenika Rijeke i Domom za starije osobe Kantrida osigurao je informatičku opremu u 16 riječkih klubova umirovljenika što pokazuje da nam je važno da su naši umirovljenici on line. –

Najava informatičkih tečajeva

Tatjana Perše, Ivan Mandekić i Karla Mušković

Upravo će se na natjecanju „Naj on-line penzići Rijeke“ međusobno natjecati klubovi umirovljenika koji na web portalu penzici.rijeka.hr imaju svoje „kutke“ sa sadržajima koje sami kreiraju, a sve s ciljem bolje informiranosti članova. – Cilj nam je razviti natjecateljski duh između klubova, dodatno ih potaknuti da samostalno ili uz pomoć Grada Rijeke putem WEB stranice predlažu i provode programe upoznavanja svojih članova, ali i svih umirovljenika s aktivnostima klubova umirovljenika, osposobiti umirovljenike za korištenje tih stranica radi  što brže i učinkovitije međusobne komunikacije – kazao je Mandekić. Natjecanje započinje 1. lipnja 2017. godine, a završava 1. veljače 2018. godine. Tijekom tog vremena posebno povjerenstvo ocjenjivat će sadržaj, ažurnost, izgled i inovativnost članaka ,a  za tri najbolja on-line kluba umirovljenika predviđene su diplome i nagrade: za 1. mjesto 3000 kuna, drugo 2000 kuna i treće 1000 kuna.

U ovogodišnjem ciklusu besplatnih tečajeva Osnovni informatički tečaj namijenjen je za 200 polaznika, Napredni informatički tečaj za 15 polaznika, a za tečaj Osnova on-line novinarstva moći će se prijaviti 15 polaznika . – Osposobljavanje za efikasno korištenje informatičke opreme i Interneta u osobnom i društvenom životu te u komunikaciji predviđeno je u osnovnom tečaju dok će polaznici naprednog tečaja učiti o tome kako izbjeći opasnosti na internetu, kako koristiti Google tražilicu, kako pohranjivati svoje podatke, otvoriti Facebook račun, koristiti Skype , a izuzetno je korisno što će naučiti služiti se sustavom e-Građanin i e- usluge Grada Rijeke te usvojiti osnove Internet bankarstva – navela je T. Perše. Polaznici tečaja on-line novinarstva dodatno će se educirati u vještini pisanja za svoju web stranicu.

Tečajevi u  trajanju od 20 sati će se održavati u Centru tehničke kulture Rijeka, Školjić 6, tijekom 2017. godine u skupinama koje će CTK formirati prema prijavama. Svi zainteresirani za besplatne informatičke tečajeve mogu se prijaviti od 15. svibnja 2017. godine do popunjenja  grupa na telefonski broj  327-155 od 9 do 16 sati svaki dan.