Pred mnogobrojnom publikom riječkog HNK Ivan pl. Zajc održana je prva inkluzivna premijera dostupna gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama — predstava Glorija, redateljice Senke Bulić.

Predstava je prilagođena gluhim i nagluhim osobama kroz projekt Kultura svima riječke udruge Filmaktiv osiguravanjem inkluzivnog titla te simultanim prevođenjem na hrvatski znakovni jezik, dok je slijepim i slabovidnim osobama prilagođena izrađenom audiodeskripcijom koju je izradio Centar za audiodeskripcije, pod uredničkom palicom Antonija Pavlovića te u izvedbi glumice Sabine Salamon.

Po završetku predstave, okupljenima su se obratile Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike HNK Ivan pl. Zajc; Tea Rubeša, savjetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom; Maja Ogrizović, inicijatorica i voditeljica inkluzivnih kulturnih programa te voditeljica projekta Kultura svima kao i Ana Marija Brđanović i Ivna Bruck, glumice iz predstave Glorija, dok se ostatak glumačke postave pridružio u gledalištu.

Istaknuta je važnost ove suradnje udruge Filmaktiv kroz projekt Kultura svima i kazališta čime se otvaraju vrata daljnjoj inkluzivizaciji programa i prostora HNK Ivana pl. Zajca i stvaranja jednakih mogućnosti participacije u kulturi.

„Ovo je veliki korak za sve nas — inkluzivna premijera predstave u HNK Ivan pl. Zajc šalje poruku da je inkluzija važna i da je kazalište spremno biti institucija koja je dostupna baš svim članovima društva. Zahvaljujući dobroj volji, inicijativi i uloženom trudu svih uključenih u realizaciju, ali i svih koji su prisustvovali predstavi i dali do znanja da inkluziju smatraju važnom iako im ove specifične prilagodbe možda nisu bile potrebne. Inkluzivniju i solidarniju zajednicu gradimo upravo tako — zajedno“, rekla je voditeljica projekta Kultura svima Maja Ogrizović.

Katarina Mažuran Jurešić je istaknula kako je ovo prvi korak u stvaraju redovitog inkluzivnog programa HNK Ivan pl. Zajc, čime će riječka, ali i hrvatska kulturna scena biti osnažena i otvorena za baš sve članove zajednice.

Projekt udruge Filmaktiv, naziva Kultura svima financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

(Foto: Dražen Šokčević)