Kulturna putovnica je edukativni program radionica posebno prilagođenih mladima s teškoćama u razvoju, koji provodi Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (projekt Vijeće mladih Benčić) u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Specifičnost radionica „Kulturne putovnice“ jest u tome što se svaka radionica održava na drugoj lokaciji (kulturnoj ustanovi ili drugoj kulturno-povijesnoj lokaciji u gradu), poštujući princip rada učenja na licu mjesta.

Učenje ‘na licu mjesta’

Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline, čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama i poticanje njihovog budućeg sudjelovanja u stvaranju i korištenju kulturnih sadržaja.

Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom

Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom

Uz šest radionica koje će se održati u kulturnim ustanovama poput Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, dvije radionice bit će održane ‘na terenu’ pod nazivom “Istraživanje grada”!

Te će radionice, kao što im i samo ime govori, biti posvećene istraživanju grada Rijeke i njegove bogate povijesti koju će mladi imati prilike upoznati kroz igru i interaktivne šetnje.

Metodologija rada temelji se na metodama neformalnoga obrazovanja i pedagogiji igre te polazi od igre kao glavnoga i osnovnoga načina izražavanja nečije aktivnosti jer oslobađa kreativnost, energiju, moć i osjećaj zadovoljstva koji je od presudne važnosti za stvaranje pozitivnih veza s ljudima, iskustvima i mjestima. Upravo je stvaranje pozitivnih veza i iskustava s kulturnim ustanovama i sadržajima u središtu programa „Kulturne putovnice”.

Kulturna putovnica je didaktički materijal dizajniran i tiskan posebno za ovaj edukativni program

Kulturna putovnica je didaktički materijal dizajniran i tiskan posebno za ovaj edukativni program

Knjižica „Kulturna putovnica”

Kulturna putovnica je didaktički materijal dizajniran i tiskan posebno za ovaj edukativni program. Inspirirana izgledom prave putovnice, Kulturna putovnica simbolizira slobodu kretanja, omogućavanje prelaska granica te otvaranje mogućnosti za istraživanje i otkrivanje.

Na kraju svake radionice osigurano je vrijeme za refleksiju kroz ispunjavanje „Kulturne putovnice“ u koju mladi unose osnovne podatke o ustanovama te svoje dojmove u pisanom ili drugom kreativnom obliku te skupljaju pečate koji će im biti potvrda, uspomena i podsjetnik na ustanove u kojima su bili.

Radionice posvećene istraživanju grada i njegove bogate povijesti

Radionice posvećene istraživanju grada i njegove bogate povijesti

Slobodan pristup materijalima

Cilj „Kulturne putovnice“ jest i širenje rezultata projekta kroz izdavanje e-publikacije s preporukama, primjerima i smjernicama za kulturno obrazovanje osoba s teškoćama i razvoj publike.

Uz publikaciju, bit će osiguran i slobodan pristup predlošku knjižice „Kulturne putovnice“ čime će se omogućiti svim školama, kulturnim ustanovama ili drugim zainteresiranim stranama da besplatno preuzmu već grafički pripremljene putovnice te ih tiskaju za svoje potrebe.

Projekt Kulturna putovnica je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.

Više o projektu na mrežnim stranicama Vijeća mladih Benčić.

(foto: Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije – projekt Vijeće mladih Benčić)