Od 29. studenog do 1. prosinca u Dječjoj kući i Prirodoslovnom muzeju održavat će se Kulturni vrtić, festival posvećen poticanju kreativnosti i kulturno-umjetničkog obrazovanja najmlađih, fokusiran na djecu predškolske dobi i njihove obitelji, s nizom edukativnih i kulturno-umjetničkih radionica, prilagođenih suvremenim pedagoškim praksama.

Program koji je uz podršku Grada Rijeke osmislila Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeće mladih Benčić u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti I Prirodoslovnim muzejom, održavat će se u Dječjoj kući i prostoru Prirodoslovnog muzeja.

Cilj Kulturnog vrtića je ponuditi seriju radionica koje će započeti sa sustavnim razvojem publike u kulturi od najranije dobi. Također, osim poticanja individualnog razvoja djece, festival promiče i zajedništvo kroz aktivno sudjelovanje roditelja i obitelji u kulturnim aktivnostima.

Nakon desetljeća rada s djecom osnovnoškolskog uzrasta i mladima, ovaj program predstavlja prvi korak u nastojanjima Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeće mladih Benčić da razvija inovativne kulturno-umjetničke programe i programe razvoja publike prilagođene djeci predškolskog uzrasta u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Broj mjesta na radionicama je ograničen, a prijave su otvorene do 28. studenog.

Svi koji se prijave povratnu informaciju jesu li primljeni na radionicu dobit će u najkraćem mogućem roku, a za više informacija zainteresirani se mogu javiti na mail info@udrugavmb.hr

Program Festivala

Srijeda, 29. studeni

10:00 – 11:00 sati – Igrajmo se bojama, Dječja kuća

DOB: 18 mjeseci do 3 godine (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: Boje, boje, boje, igrat ćemo se s njima, mijesiti ih, miješati i probati ostati čisti. Imamo jedan trik za to! A s našim izmiješanim bojama ćemo krenuti u različitim smjerovima, čestitke, planeti, ukrasi…

VODITELJICA RADIONICE: Dunja Tišma

ORGANIZATOR RADIONICE: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Srijeda, 29. studeni

18:00 – 19:00 sati – Dramska igra za djecu i roditelje, Dječja kuća

DOB: 4 – 6 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: Ova interaktivna radionica za djecu i roditelje, pruža kreativno iskustvo kroz igru, improvizaciju i zajedničko istraživanje dramske umjetnosti. Potiče razvoj maštovitosti, komunikacijskih vještina i međusobne interakcije, nudeći siguran prostor za zajedničko uživanje u svijetu igre.

VODITELJICA RADIONICE: Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Udruga VMB

Četvrtak, 30. studeni  

18:00 – 19:30 sati – Zeleni prsti, Prirodoslovni muzej Rijeka

DOB: 4 – 6 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: Dobrodošli u biljni svijet! Biljke pripadaju u veliku skupinu živih bića koju nazivamo carstvo biljaka. Jeste li znali da i biljka može biti superjunakinja? Zvuči nevjerojatno, ali vjerujte da je istinito. Interaktivna radionice Zeleni prsti otkrit će nam poneke tajne u svijetu prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način. Istraživanje započinjemo sa zanimljivim pokusom u kojem ćemo istražiti boju lista, postaviti znanstvenu teoriju i otkriti je li točna. Djeca će kao pravi mali botaničari istražiti biljke, razgibati tijelo i um kroz igru raznih osjetila. Veselimo se vašem dolasku u muzejsko biljno carstvo.

VODITELJICE RADIONICE: Anita Hodak i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Prirodoslovni muzej grada Rijeke i Udruga VMB

Petak, 1. prosinac

10:00 – 11:00 sati – Kreativno jutro u Dječjoj kući 

DOB: 3 – 5 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS: Kreativno jutro u Dječjoj kući biti će posvećeno kreativnom izražavanju kroz različita osjetila. Djeca će istraživati umjetnost kroz dodir, miris i boje koristeći različite teksture, mirisne materijale i boje. Ovdje se potiče slobodno stvaranje, modeliranje s mirisnom glinom, slikanje s nekonvencionalnim četkama te oblikovanje kroz raznolike materijale. Ova radionica pružiti će djeci priliku da istraže i izraze svoju kreativnost, kroz jedinstvene osjetilne doživljaje u umjetnosti.

VODITELJICE RADIONICE: Nikol Nefat i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Gradska knjižnica Rijeka i Udruga VMB

Petak, 1. prosinac  

18:00 – 19:00 sati – Večer s Pettsonom i Findusom, Dječji odjel Stribor

DOB: 3 – 5 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: “Večer s Pettsonom i Findusom” je čarobna radionica koja poziva najmlađe istraživače na nezaboravnu avanturu u svijet popularnih likova Pettsona i Findusa. Održat će se u dječjem odjelu Stibor i sastoji se od uzbudljivog čitanja jedne od omiljenih priča o ovom neodoljivom dvojcu nakon kojeg će uslijediti uzbudljiva potraga i kreativna radionica.

VODITELJICE RADIONICE: Iva Marčelja i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Gradska knjižnica Rijeka i Udruga VMB

Najava upisa u redovni program Kulturno umjetničkog obrazovanja za predškolce

Ovim putem Udruga Vijeće mladih Benčić također koristi i priliku da najavi pokretanje prvog redovnog programa kulturno-umjetničkog obrazovanja za djecu predškolske dobi, koji će započeti s radom u siječnju 2024. godine. Ova inicijativa pruža izuzetnu priliku najmlađima da se uključe u svijet kulture i umjetnosti putem pažljivo osmišljenih aktivnosti na tjednoj razini, čime se nadovezuje na cjelokupnu misiju ovog festivala.

Upisi u program započeti će u prosincu 2023., a više informacija o njima moći ćete saznati na www.udrugavmb.hr ili na info@udrugavmb.hr