Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ na nekoliko je načina, između ostaloga i izradom reljefnih prikaza pet lokaliteta, prilagođena osobama oštećenog vida.

U želji da se osobama oštećena vida približi Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, tekstovi kojima se pojašnjava tema pojedinog Interpretacijskog centra ispisani su Brailleovim pismom. Osim što će moći čitati publikacije na brajlici, osobe oštećena vida moći će poslušati audio snimke frankopanskih tematskih slikovnica, jer svaki Interpretacijski centar ima i svoju „zvučnu slikovnicu“, a u svakom centru nalazi se i ručno povećalo što je Primorsko-goranska županija osigurala kroz projekt KTR “Putovima Frankopana”.

KTR Putevima Frankopana - reljefni prikaz Dvorac Nova Kraljevica

Reljefni prikazi pet znamenitih lokaliteta

Svoj doprinos projektu dali su i Centar UP2DATE te Udruga slijepih Primorsko-goranske županije koji su u svom projektu pod nazivom “Dotaknimo putove Frankopana” uključili 100 osoba (slijepi, slabovidni i njihovi videći pratitelji). Projekt je trajao godinu dana, a osmišljen je upravo u Centru UP2DATE koji ga je proveo u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Za potrebe provedbe projekta izrađeni su reljefni prikazi 5 znamenitih lokaliteta (Kaštel Grobnik, Kaštel Trsat, Kaštel Bakar, Stari grad Zrinskih i dvorac Nova Kraljevica u Kraljevici) te taktilne razglednice sa grbom obitelji Frankopan. Upravo ove reljefne prikaze Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana dobila je na korištenje i nalaze se u Interpretacijskim centrima. Slijepe su osobe posjetile navedene lokacije uz stručno vodstvo i ono što je drugima vizualno, doživjele su osjetilom dodira.

KTR Putevima Frankopana - reljefni prikaz Dvorac Nova Kraljevica

Tekstovi na brajici

„Ovakvim pristupom kulturnoj baštini dodatno obrazujemo osobe oštećenog vida, uključujemo ih u redovne tokove života zajednice, približavamo baštinu onima kojima je nepristupačna čime utječemo na podizanje kvalitete života i osjećaj pripadnosti te izjednačavamo mogućnosti“, istaknuo je župan Komadina.

Osobe oštećenog vida mogu doživjeti izgled znamenitosti gradova koje posjećuju, doživjeti tlocrte, oblike, pročelja, kupole, tornjeve, shvatiti relacije između prikazanih elemenata što im inače nije dostupno zbog veličine lokaliteta ili promatranog objekta. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana ovim dodatkom postaje još otvorenija i vrjednija.