U petak, 1. travnja 2022. godine, u 11.00 sati, u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/1, bit će najavljena izložba „La Grande Bellezza – attaverso il design italiano dell’automobile / kroz talijanski automobilski dizajn“ koja se postavlja u Rijeci i Opatiji.

La Grande Bellezza“ postavlja se u sklopu manifestacije Dan talijanskog dizajna u Hrvatskoj i svojevrsno je multimedijsko putovanje koje kroz prirodne ljepote, povijest i arhitekturu Italije priča povijest talijanskog automobilskog dizajna kao sinonima jedinstvene kulture i stila.

Izložbu će najaviti zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, pomoćnica konzula Ileana Jančić, voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović i ravnatelj Festival Opatija Ernie Gigante Dešković.

Izložba se, s različitim sadržajima, otvara 4. travnja 2022. godine u Galeriji Kortil u Rijeci te 5. travnja 2022. godine u Centru Gervais u Opatiji, a donosi pregled originalnih dizajnerskih nacrta, fotografija, maketa, multimedialnih sadržaja te automobila kao što su  Giulietta Sprint iz 1954. godine, Ferrari 308 GTB iz 1980. i Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine.

Izložba se postavlja u suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO, a u Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom Unijom i  izdavačkom kućom EDIT.

Nacionalni muzej automobila iz Torina – MAUTO jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar