Projekt “znam-neznam” zamišljen je kao zabavna igra u kojoj bi učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole provjeravali naučeno gradivo, ali i stjecali nova znanja. U sklopu projekta osmišljena je mrežna stranica i uskoro mobilna aplikacija koja će djeci, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima olakšati praćenje gradiva. Obrađeno je gradivo geografije, kemije, fizike i biologije. Kroz niz pitanja učenici mogu testirati svoje znanje ili naučiti nešto novo. Riječi “ne i znam” znakovito su napisane zajedno.

Udruga za prirodoslovna istraživanja UPRIS, koja je već provodila projekt škole mladih geologa u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke 2014. i 2015., upravo je završila projekt “znam-neznam” financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U cijeli projekt uključene su i dvije partnerske osnovne škole, riječka Gornja Vežica i pulska Monte Zaro, odnosno njihova 24 visokomotivirana učenika odabrana u suradnji s nastavnicima i stručnom službom koji su sudjelovali u cijelom procesu. Od prijedloga izgleda aplikacije, izrade pitanja i predloženih odgovora do upoznatosti s tehničkim i dizajnerskim načinom izrade mobilnih i web-aplikacija. Korištenje mrežne stranice i mobilne aplikacije (koju će biti moguće instalirati na bilo koji pametni telefon, a koja će biti dostupna do kraja rujna) u potpunosti je besplatno. Treba napomenuti kako web-stranica i aplikacija prate nastavno gradivo tako da su sada dostupne prve lekcije koje će učenici obraditi ovaj tjedan. Nakon što obrade sljedeću lekciju, ona će postati vidljiva na stranici i aplikaciji. Također, dok mobilna aplikacija aplikacija ne bude spremna za korištenje, autori su napravili verziju stranice prilagođenu svim pametnim telefonima. Jedina je razlika što će aplikaciju moći skinuti na mobilni uređaj i koristiti ju bez internetske veze.

Posjetite stranicu www.znam-neznam.info i provjerite znanje ili naučite nešto novo.