U Gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela likovne Nagrade Ivo Kalina za 2009. godinu koja je pripala Ani Glažar, Niki Rukavini, Phillippeu Murphyju, Alys Owen, Alice Briggs i Željku Marinkoviću za izložbu pod nazivom VIA koja je održana u Galeriji Kortil u periodu od 4. do 15. rujna 2009. godine

Nagradu su primile Ana Glažar i Nika Rukavina, a uručili su im je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ravnatelj Muzeja grada Rijeka Ervin Dubrović, član Stručnog povjerenstva za vrednovanje pristiglih prijedloga za dodjelu Likovne nagrade Ivo Kalina.

Uoči dodjele gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je svoje zadovoljstvo što je nagrada zaživjela i postala relevantni pokazatelj i poticaj suvremenim likovnim umjetnicima kojim se vrednuje i valorizira njihov rad. Multimedijalni projekt mladih umjetnika u Kortilu, a koji je započeo na Biennalu u Veneciji, kvalitetan je spoj umjetnika s jugoistoka i zapada Europe, što je definitivni pokazatelj da umjetnost ne poznaje granice, kazao je gradonačelnik. Istaknuo je da Nagrada ne nosi slučajno ime Ive Kaline koji je svojom umjetnošću zadužio hrvatsku umjetnost, te će se tako u lipnju ove godine u galeriji Kortil otvoriti izložba “Ivo Kalina”, a na inicijativu gospođe Anite Kaline.

Izložba VIA predstavlja radove nastale tijekom dvoipolgodišnje suradnje umjetnika Ane Glažar, Nike Rukavine, Phillippe Murphya, Alys Owen, Alice Briggs i Željka Marinkovića koja je započela na venecijanskom bijenalu. Zajednički osjećaj vlastite marginalne pozicije, pozicije mladih umjetnika koji tek čekaju svoj trenutak, osjećaj nepripadnosti, te jedinki suprotstavljenih sistemu koje se udružuju radi zajedničkog djelovanja, ključ je za razumijevanje tematike ove izložbe.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade u brutto iznosu od 20.000,00 kuna.

Na javni poziv za dostavu prijedloga koji je bio otvoren od 29. veljače do 01. ožujka 2010. pristiglo je 8 prijedloga od strane 8 predlagatelja. Nakon uvida u prijedloge i rasprave o istima, Stručno povjerenstvo u sastavu Nataše Ivančević, Ervina Dubrovića, Branka Lenića, Igora Eškinje i Plamene Šarlije donijelo je zaključak da se nagrada Ivo Kalina za 2009. godinu dodijeli Ani Glažar, Niki Rukavini, Phillippeu Murphyju, Alys Owen, Alice Briggs i Željku Marinkoviću za izložbu pod nazivom VIA koja je održana u Galeriji Kortil u periodu od 4. do 15. rujna 2009. godine.