U Gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela likovne Nagrade Ivo Kalina za 2010. godinu koja je pripala Slobodanu Jokiću, umjetničkog imena Dan Oki, za izložbu “Dan Oki, Retrospektiva 1989-2010” postavljenu u MMSU-u.

Nagradu Ivo Kalina Danu Okiju uz čestitke uručio je gradonačelnik Vojko Obersnel te kazao kako je autorov stvaralački rad temeljen na propitivanjima vizualnih i
narativnih sadržaja u žanru medijske instalacije, fotografije i filma, a čiji se bogat opus mogao vidjeti dijelom i u Art-kinu Croatia.

Na nagradu kao i na cijelokupno iskustvo u Rijeci, retrospektivi u MMSU, osvrnuo se i sam umjetnik Dan Oki istaknuvši da je dobio jedinstvenu priliku svoj rad uklopiti u zadani kontekst. Umjetnici rijetko imaju priliku toliko raznoliko-koncepcijskih radova nastalih u dugom vremenskom periodu postaviti jedan pored drugog, što mu je i bio najveći izazov jer smatra da se umjetnost bazira na poetici prostora. Susretom muzejskog prostora i vremena tijekom kojeg je umjetnost postepeno nastajala, stvorila se vizualno-filmska poetika, kazao je Oki.

Dodijeljena nagrada Ivo Kalina 2010.

Likovna Nagrada Ivo Kalina za 2010. g. pripala je Slobodanu Jokiću za izložbu “Dan Oki, Retrospektiva 1989-2010”

Branka Arh, kao predsjednica Stručnog povjerenstva istaknula je da je Dan Oki na vrlo osebujan i inovativan način istražuje mjesto i položaj pojedinca, njegov odnos prema okolini ili drugoj osobi. Retrospektivna izložba predstavila je izuzetne dosege suvremenog umjetničkog izričaja na području novih medija. Autorov originalni umjetnički nastup u kontekstu novih medija ima onu razinu umjetničkog izričaja koja uvjerljivo potvrđuje njegov autorski identitet. Izložba je u svakom segmentu pokazala visoku profesionalnost i domišljenost. Primjerenim predstavljanjem radova koji se temelje na konceptualnim procesima i složenim istraživanjima raznih umjetničkih formi pokretnih slika, autor je ostvario izložbu snažne vizualne izražajnosti, izložbu koja ukazuje na kontinuitet traganja i na nove kreativne vrijednosti u suvremenoj umjetnosti.

O samom autoru i njegovom konceptu govorila je ravnateljica MMSU Jerica Ziherl i istaknula da je osim respektabilne retrospektivne izložbe Dan Oki održao i niz predavanja radionica u koje je uključio i studente Akademije primijenjene umjetnosti. Osim što je produktivan profesionalni umjetnik, Dan Oki je i aktivan profesor i predavač na Akademijama. U središtu interesa zadnjih nekoliko godina mu je hibridni dugometražni film, fotografija i kinematografska baza podataka u kontekstu novih medija, te je jedini hrvatski umjetnik koji uz izložbe radi i dugometražne igrane filmove.

Slobodan Jokić, umjetničkog imena Dan Oki

Dan Oki (Slobodan Jokić) rođen je u Zadru 1965. Svoje prve foto izložbe i eksperimentalne filmove ostvaruje u Zagrebu za vrijeme studija politologije i novinarstva. Od 1991. do 1993. studira film i video u Den Haagu, a 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti u Arnhemu. Studirao je i na poslijediplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institutu u Amsterdamu. Predaje kao izvanredni profesor film i video umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim akademijama u Europi, a svoje filmove i galerijski artikulirane radove predstavljao je na festivalima, u galerijama i muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Njegovi radovi se nalaze u domaćim i međunarodnim zbirkama uglednih ustanova na području medijskih umjetnosti te u privatnim zbirkama.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade, 20.000 kuna bruto.