„Škola je skoro gotova, ali tvoje moždane vijuge ne moraju na godišnji“, poručili su na današnjoj konferenciji za medije partneri Ljeta na Školjiću, što će se održati od 24. lipnja do 19. srpnja.

Ovogodišnje Ljeto na Školjiću ima najviše radionica do sad – čak 60 aktivnosti u kojima mogu sudjelovati gotovo svi od djece do umirovljenika.  Bit će tu svega, od robotike i programiranja, preko astronomije i animiranja, pa sve do zabavne matematike i čarobne kemije, a za malo fizičke aktivnosti naći će se i doza trčanja!

„Zabava je zagarantirana“, poručila je Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka, te zahvalila donatorima, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, na financijskoj podršci zahvaljujući kojoj će se većina aktivnosti Ljeta na Školjiću provesti bez naplate za korisnike.

Prijave su otvorene putem internetske stranice CTK Rijeka na kojoj možete pronaći više informacija o svakoj radionici – terminu i mjestu izvođenja, potrebnoj opremi, provoditelju, dobi polaznika te je li radionica besplatna ili s plaćanjem. Na istom mjestu se nalazi i prijavnica koju trebaju ispuniti svi koji se žele uključiti u radionice Ljeta na Školjiću koje se ove godine proširilo čak i izvan granica Školjića i samog centra Rijeke, pa će jedan dio aktivnosti biti održan na Srdočima, Kantridi, Trsatu, Gornjoj Vežici, Grobniku i u Parku prirode Učka.

Najavljeno Ljeto na ŠkoljićuZabavne i kreativne STEM radionice

Da matematika ne mora biti bauk pokazat će predstavnici Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci kroz matematičke igre među kojima je i tangram koji se nalazi u vizualu ovogodišnjeg Ljeta na Školjiću.

Prirodoslovni muzej Rijeka priprema radionicu Planet kukaca na kojoj će polaznici postati pravi pravcati entomolozi, a da znanost može biti itekako zabavna polaznicima će pokazati Tinker Labs Rijeka koji priprema čak osam radionica za djecu na kojima će se baviti kemijom, znanošću i paleontologijom.

Akademsko astronomsko društvo – Rijeka uvest će polaznike u astronomske teme a pomoću teleskopa u zvjezdarnici u Astronomskom centra Rijeka pronalazit će nebeske objekte te mjeriti razinu svjetlosnog onečišćenja.

Fotografije nikad dosta, pa tako Fotoklub Color priprema čak dvije radionice fotografije na kojima će se učiti o osnovama kompozicije i obrade fotografije te radionicu cijanotipije u sklopu koje će se polaznici upoznati s ovom specifičnom fotografskom tehnikom. Riječka udruga Filmaktiv na svojoj turneji Film svima svugdje donosi inkluzivni filmski bombon. Zajedno ćemo pogledati film, razgovarati o njemu i za kraj učiti hrvatski znakovni jezik i dvoručnu abecedu. Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi priprema radionicu na kojoj će polaznici otkriti sve čari animacije, kao i njezine ključne principe.

RiCode, Udruga proizvođača videoigara PGŽ priprema radionicu za sve ljubitelje Super Marija, ali i one koje zanima izrada računalnih igara.

Kreativnom valu multimedijalnih radionica pridružio se i CTK Rijeka – na njihovim radionicama polaznici će moći osmisliti i snimiti film, naučiti digitalno crtati i animirati svoje radove na i-Pad-u i upoznati se s temeljima grafičkog dizajna i digitalnih alata koje svakodnevno koriste grafički dizajneri.

Ljeto na Školjiću ne može proći bez radionica robotike i programiranja. Glavni organizator ove tradicionalne ljetne edukativne manifestacije, CTK Rijeka, ponudit će čak 10 radionica koje će razvijati logičko razmišljanje kod djece i mladih. Polaznici će na zabavan i interaktivan način naučiti osnove robotike koristeći različite edukativne setove (Lego, Boson, Arduino, Beebot, Cubetto, Sphero mini kugla), ali i programske jezike Python i Logo. S ekipom iz CTK Rijeka moći ćete istraživati i magičan svijet magneta.

Kakvo bi to Ljeto bilo bez maketarstva i modelarstva?

Na sljedećem nizu radionica partneri će raditi na razvoju tehničkih vještina ali i poticati kreativno izražavanje kroz modeliranje i maketarstvo.

Maketarski klub Zeppelin kroz radionicu maketarstva pokušat će svoje polaznike potaknuti da maketarstvo postane njihov novi hobi. U uzbudljiv svijet zrakoplovnog modelarstva polaznike Ljeta na Školjiću će uvesti Klub za samogradnju i modelarstvo ,,Krila Kvarnera”, a Hrvatski savez brodomaketara upoznat će ih s osnovama brodomaketarstva kroz izradu maketa tradicionalnih drvenih plovila Jadrana.

Za one koji više vole modelirati na računalu, CTK Rijeka priprema radionicu 3D modeliranja za djecu u programu TinkerCad na kojem će polaznici modelirati životinje iz Jadranskog mora. Svoje uratke će potom isprintati na 3D printeru te ponijeti kao uspomenu kući.

CTK Rijeka priprema radionicu 3D modeliranja i za mlade, a 2D dizajnom i pripremom za lasersko rezanje i graviranje uz korištenje programa Inkspace zainteresirani se mogu baviti pod palicom Hrvatskog saveza brodomaketara. Hrvatski savez brodomaketara povezao se s udrugom Urbani separe kako bi zajednički organizirali Maketarski Grand Prix čije je finale planirano za subotu, 13. srpnja, od 17 do 20 sati, kada će se nakon višednevnih radionica u izradi plovila održati natjecanje – utrka izrađenih plovila niz Rječinu, od Konta do Delte.

Recikliranje, razgibavanje i escape room

Kroz različite igre i izradu novih predmeta na radionici Daj pet za reciklažu udruga RI Eko polaznike će upoznati s načinima odvajanja otpada i važnosti reciklaže, a zajedno će posjetiti i Park prirode Učka. Na njihovoj eko-radionici Glagoljajmo ekološki polaznike će pobliže upoznati s glagoljicom, pismom nastalim u 9. stoljeću u našem kraju.

Na radionicama CTK Rijeka djeca i mladi će od reciklirane plastike i drugih materijala moći izraditi vlastiti mozaik, oživjeti staru odjeću, progledati kroz kaleidoskop ili pak osmisliti i zaigrati društvenu igru.

Za dozu razgibavanja pobrinut će se Zabavni trening za koji moraš ostaviti sav stres, strahove, ljutnje i nesigurnosti! Polaznici će učiti tehnike disanja vježbajući zabavne yoga poze. Tu je i Atletski klub „Kvarner“ koji će sve zainteresirane upoznati s osnovama atletike i atletskim disciplinama. Na ove malo aktivnije radionice, polaznici trebaju sa sobom ponijeti sportsku odjeću, obuću i bocu vode.

Na Ljetu na Školjiću možete poslušati tečaj koji pruža sveobuhvatno znanje i vještine koje su potrebne za uspješno polaganje ispita za voditelja brodice. U utorak, 2. srpnja, u 17:30 u CTK Rijeka (Školjić 6) Jedriličarski klub Krila Kvarnera priprema predavanje o zrakoplovnom jedriličarstvu gdje ćete moći saznati sve informacije o ovom jedinstvenom sportu.

Oni željni adrenalina, napetosti, ali i provjere znanja, mogu isprobati Escape room koji se nalazi u STEM laboratoriju na Korzu, a koji su lani izradili mladi okupljeni oko Centra za mlade RI connect koji se nalazi u prostorima CTK Rijeka. Escape room možete doći isprobati kao tim ili se prijaviti za neki od ponuđenih termina pa će vas organizatori spojiti s nekom drugom zainteresiranom osobom. Maksimalan broj igrača je šest.

Ljeto na Školjiću ove godine provode: Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Atletski klub „Kvarner“, Centar tehničke kulture Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Filmaktiv, Fotoklub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Jedriličarski klub Krila Kvarnera, Klub za samogradnju i modelarstvo ,,Krila Kvarnera”, Maketarski klub Zeppelin, Prirodoslovni muzej Rijeka, RiCode, Tinker Labs Rijeka, Udruga proizvođača videoigara PGŽ, Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi, Udruga RI Eko, Urbani separe, Zabavni trening.