Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su prijam za mađarskog veleposlanika u RH Nj.E. Józsefa Magyara. Na prijamu je bilo riječi o unapređenju suradnje na području gospodarstva i kulture.

U ime Grada Rijeke mađarskog veleposlanika primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, dok su u ime Primorsko-goranske županije primanju nazočili zamjenik župana Petar Mamula te pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se čvrste veze Rijeke i mađarske temelje na zajedničkoj povijesti, ali i značajnoj kulturnoj i gospodarskoj razmjeni. Želja Grada Rijeke je ojačati postojeću gospodarsku suradnju s Mađarskom, prvenstveno kroz potencijal riječke luke, koja mora biti što konkurentnija cijenom i kvalitetom usluge. Kako bi se to postiglo, u riječkoj luci pokrenut je značajan investicijski ciklus, a za mađarsku poslovnu zajednicu posebno bi mogla biti zanimljiva ulaganja tvrtke OT Logistic, jednog od dioničara Luke Rijeka, u silos za žitarice.

Anita Györei, József Magyar te Dénes Sokcsevits

Anita Györei, József Magyar te Dénes Sokcsevits

Bolje povezivanje s Mađarskom na gospodarskom i kulturnom planu želja je i Primorsko-goranske županije, koja zajedno s Rijekom sudjeluje u projektu Europske prijestolnice kulture.

Pročelnik Šarar istaknuo je kako postoji značajna suradnja Rijeke i mađarskih gradova na kulturnom planu, posebice od trenutka kad je Rijeka započela rad na projektu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Naime, Rijeci je na putu prema osvajanju ove prestižne titule veliku podršku dao grad Pečuh, koji je i sam bio Prijestolnicom kulture, dok je sam projekt predstavljen u Budimpešti, iz koje se očekuje značajan broj posjetitelja tijekom 2020. godine. Pročelnik Šarar ujedno je zamolio veleposlanika Magyara za pomoć u pronalaženju sponzora za projekt, posebice se osvrnuvši na činjenicu da je strateški partner tvrtke INA mađarski MOL.

Čestitavši Rijeci na dobivanju prestižne titule Europske prijestolnice kulture, veleposlanik Magyar istaknuo je kako je Mađarska izuzetno zainteresirana za uključivanje u projekt, čija je jedna od glavnih odrednica upravo promocija multikulturalnosti. Podržao je i inicijativu za unaprjeđenjem suradnje na gospodarskom planu, no ujedno je istaknuo kako bi značajan poticaj suradnji zasigurno bio završetak planirane izgradnja željeznice visoke učinkovitosti Zagreb – Rijeka.

Na prijamu je bilo riječi o nastavku suradnje na gospodarskom i kulturnom planu

Na prijamu je bilo riječi o nastavku suradnje na gospodarskom i kulturnom planu

S veleposlanikom su se složili i zamjenik župana i gradonačelnik Obersnel, koji je pak izrazio sumnju da će u trenutnoj financijskoj perspektivi EU, u kojoj će glavnina sredstava za infrastrukturu biti usmjerena na izgradnju Pelješkog mosta, ostati sredstava za druge prometne projekte.

U pratnji veleposlanika Magyara bili su njegova zamjenica i savjetnica Anita Györei te Dénes Sokcsevits, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu. Institut je zainteresiran da iduće godine u suradnji s Gradom Rijekom organizira vikend predstavljanja mađarske kulture, kao još jedan prilog suradnji našeg grada i Mađarske.