Na riječkom Korzu, šestu godinu zaredom održava se dvodnevna prodajno – izložbena manifestacija „100% Zagorsko“, na kojoj se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na tradicijski, konvencionalni i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije.

Na riječkom Korzu, šestu godinu zaredom održava se dvodnevna manifestacija „100% Zagorsko“, koju organizira Krapinsko – zagorska županijaIzvorne proizvode Zagorja na riječkom Korzu predstavlja čak 52 poljoprivredna proizvođača, a uz obrtnike, predstavljaju se i tvrtke, toplice, agroturizam, hoteli i restorani i kulturne ustanove.

U ponudi na štandovima nalaze se bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca (fotografiranje, animacija djece i odraslih), prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno – umjetnički program.

Manifestacija „100% Zagorsko“ održava se od petka, 23. kolovoza od 08,00 do 22,00 sata, a u subotu, 24. kolovoza od 08,00 do 15,00 sati.

Zagorske delicije kušali su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je nakon obilaska štandova kako je ova manifestacija među našim sugrađanima ali i brojnim turistima izuzetno dobro prihvaćena. Osim događanja na Korzu prilika je iskorištena za poslovne kontakte, pa je županu Kolaru i suradnicima, između ostalog pokazan i brod Galeb. Razgovaralo se o mogućnosti povezivanja Kumrovca i broda Galeb uz osnovnu poveznicu, a to je Josip Broz Tito i njegova uloga u povijesti Hrvatske i Pokreta nesvrstanih. Dogovoren je i uzvratni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji tijekom kojeg će se potpisati ugovor o preuzimanju riječkog modela Građanskog odgoja u toj županiji.
Krapinsko – zagorska županija Gradu Rijeci donirala je glazbenu ogradu koja omogućuje svakom posjetitelju, pa i onima bez glazbene izobrazbe, da odsviraju prve taktove hrvatske himne. Ograda se sastoji od 35 metalnih cijevi – udarajući ih s lijeva na desno batićem sviraju se prvi taktovi himne. Kako je najavio gradonačelnik Obersnel, ograda će biti integrirana u Most branitelja, na kojem trenutno traju radovi izrade memorijalnog obilježja s imenima 206 poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Prezentacija glazbene ograde održat će se po dovršetku navedenih radova, a na nju će biti pozvani predstavnici Krapinsko – zagorske županije.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar kazao je kako županija s oko 2,5 milijuna kuna godišnje kroz devet mjera ruralnog razvoja potpomaže proizvođače s područja županije.  Ovakvim manifestacijama pomažu im se brendiranje proizvoda i otvaranje novih tržišta, što im je inače u poslovanju i najteže. Na ovakav način predstavljaju se publici do koje inače ne mogu doći i time im se ujedno olakšava plasirati proizvode. “Suradnja obrtničkih komora na povezivanja gospodarstvenika traje već pet godina, a sada je red na unaprjeđenju suradnje na području turizma i tu smo našli poveznicu Josipa Broza Tita. Stavljanjem broda Galeb u funkciju turizma otvara se mogućnost za novi vid  suradnje, s obzirom na to da muzej Staro selo Kumrovec godišnje posjeti preko 60.000 posjetitelja i s obzirom na investiciju kineske tvrtke u bivšu političku školu u Kumrovcu, kojima također odgovara mogućnost širenja ponude i tržišta. Krapinsko – zagorska županija želi također biti mali, ali značajan dio projekta Rijeka EPK 2020 iduće godine”, kazao je župan Kolar.

Skip to content