Grad Rijeka i Komunalno društvo Kozala četvrtu godinu zaredom pridružit će se manifestaciji „Tjedan upoznavanja groblja Europe“, koja se obilježava na grobljima diljem Europe od 28. svibnja do 3. lipnja. Prigodnim programom ove će godine svim zainteresiranima predstaviti najveće riječko groblje – Centralno gradsko groblje Drenova.

Proteklih godina posjetitelji manifestacije imali su priliku upoznati se s bogatstvom, poviješću te vrijednim umjetničkim djelima koja kriju zaštićene kulturno-povijesne cjeline groblja Trsat i Kozala, a ove godine upoznat će se s jednim potpuno drukčijim, suvremenim konceptom groblja.

Prema riječima direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina, Centralno gradsko groblje Drenova posebno je po svojoj modernoj arhitekturi i vrijednoj hortikulturi, novim sadržajima primjerenim potrebama građana te specifičnim spomen-obilježjima. Sve to razvija ga u “groblje budućnosti”, koncept koji je obrađen i u novoj brošuri KD-a Kozala o drenovskom groblju.

Kako je najavila Tanja Sušić, suradnica za odnose s javnošću u KD-a Kozala, program započinje u ponedjeljak, 28. svibnja, u 18 sati ispred cvjećarnica na ulazu u groblje, odakle će krenuti edukativna šetnja za posjetitelje uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti prof. Daine Glavočić i zaposlenika KD-a Kozala. Obići će se najzanimljiviji objekti – Centralna zgrada, Centralni križ i Kosturnica te najstariji dio groblja koji čini crkvica Svih Svetih iz 16. stoljeća. Na ulazu će također biti postavljena izložba fotografija najistaknutijih dijelova na groblju, a svima će dobiti i brošura o drenovskom groblju.

Program će se ponoviti i u srijedu, 30 svibnja s početkom u 18 sati, dok su ostali dani namijenjeni individualnom posjetu i obilasku groblja.

Od 1988. godine kada se na Centralnom gradskom groblju Drenova započelo s prvim ukopima, do danas je izgrađeno ukupno 10.700 grobnih mjesta. Groblje se prostire na 412.000 kvadratnih metara.

Skip to content