U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures.

Konferencija, koja se održava od 18. do 21. lipnja, okupila je sudionike iz čak 65 zemalja – stručnjake iz područja politologije i međunarodnih odnosa, koji ovoga tjedna na Sveučilištu u Rijeci raspravljaju, surađuju i sudjeluju na brojnim sesijama, radionicama, panel-raspravama, okruglim stolovima… Konferenciju je sinoć u Exportu službeno otvorila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Otvorenje Međunarodne konferencije CEEISA-ISA u Exportu

Glavni organizator konferencije je International Studies Association (ISA), najstarije i najveće profesionalno udruženje za interdisciplinarno proučavanje međunarodnih odnosa i njegov regionalni partner Central and Eastern European International Studies Association (CEEISA), u suradnji sa Sveučilištem u Connecticutu i lokalnim partnerskim institucijama – Centrom za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilištem u Rijeci. Konferencija je platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi, prilika za rasprave, prezentacije radova, panele, okrugle stolove, radionice… U sklopu konferencije Rijeku će ovoga tjedna posjetiti više od 800 sudionika, čime je ova konferencija najveće okupljanje stručnjaka za međunarodne odnose u Hrvatskoj do sada. Osim službenog otvorenja na Delti, većina se programa događa na sveučilišnom Kampusu na Trsatu.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA u Rijeku dovela 800-tinjak znansstvenika

Misija je ove konferencije povezati znanstvenike i znanstvenice iz srednje i istočne Europe s globalnom zajednicom. Zajednička međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 predstavlja jedinstvenu priliku za okupljanje istaknutih stručnjaka iz područja političkih znanosti i međunarodnih odnosa iz cijeloga svijeta. Cilj je predstaviti najnovija istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi te dalje raspravljati o stanju tih disciplina u širem području. Politika proizvodnje znanja oblikuje razumijevanje svjetske politike i znanstvenih praksi. U međunarodnim studijama često se uspostavljeni analitički okviri i razlika između lokalnog i globalnog uzimaju zdravo za gotovo. Oni odražavaju epistemološke autoritete koji proizlaze iz društvenih i materijalnih hijerarhija. Takve strukture stvaraju i discipliniraju političke imaginacije i oblikovanje politika, podupiru interpretacije aktualnih događaja čak i kada se tvrdi nepristrano stručno mišljenje. Glavna tema konferencije nastoji razjasniti politiku znanja i procese kreiranja politika u stvaranju globalno-lokalnog.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija

Na Svečanom otvorenju, održanom u ex Exportdrvu pozdravnim su se govorima obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Conneticutu prof. dr. sc. Radenka Marić, predsjednik CEEISA-e prof. dr. sc. Filip Ejdus, izvršni direktor ISA-e prof. dr. sc. Mark A. Boyer, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula. Otvorenju je nazočila i Diana Mance, ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske.

„Iznimno mi je drago što je Sveučilište u Rijeci ovih dana mjesto kolektivne kreativnosti i mudrosti. Mi samo danas na simbolički važnom mjestu, koje slavi rad, u nekadašnjem lučkom skladištu drva; ponosno smo ovom zgradom, koja je postala jednim od simbola našega grada. Također smo na mjestu gdje se naša Rijeka, po kojoj je i grad dobio ime ulijeva u more i gdje se slatka voda miješa sa slanom. Kao Sveučilište smo mladi i lani smo slavili tek 50 godina, ali tradicija visokog obrazovanja u ovom gradu traje već 390 godina. Ponosni smo i članovi YUFE saveza i budućnost europskih mreža sveučilišta ulažemo mnoge nade i napore. Mislimo o sebi kao o lokalnom centru demokracije te želimo poticati zdravu zajednicu, dobrobit i održivost“, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija, dodajući:

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović

„Iznimno sam počašćena što su danas sa nama kolege sa Sveučilišta u Conneticutu s kojim smo jučer potpisali i Sporazum o suradnji. Ova je konferencija od veliko g značaja za Sveučilište u Rijeci, a njen relevantan program potaći će znatiželju brojnih prijavljenih sudionika. Velika pohvala i zahvala glavnim organizatorima i svima onima koji su u organizaciji sudjelovali.“

Rektorica Marić čestitala je Sveučilištu u Rijeci na domaćinstvu:
„Ovako veliko događanje nije lako organizirati te zahvaljujem na tome svim našim partnerima. Znanošću i obrazovanjem bavimo se radi budućnosti – upravo radi naših studenata, jer oni su naša budućnost. U našem Sveučilištu u Conneticutu imamo snažan Institut za ljudska prava, ali i iznimno snažno cijenimo akademski sport! Zato smo već drugu godinu prvaci u košarci!“, kazala je Marić, čestitala svojem kolegi s njihovog Odsjeka za geografiju Marku Boyeru (inače izvršnom direktoru udruženja ISA) te ga, stavljajući m u šaljivom tonu šiltericu na glavu, simbolički proglasila šampionom i tako mu iskazala zahvalnost i priznanje za dosadašnji rad i organizaciju ove konferencije.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Predsjednik CEEISA-e Filip Ejdus

„Ovo je najveća konferencija u široj regiji, a potreba za njenim organiziranjem više je očita s obzirom da smo nažalost svjedoci pada demokratskih vrijednosti u nekim područjima pa čak i ratu na tlu Europe!,“ istaknuo je prof. Ejdus.

Prof. Boyer zahvalio je Sveučilištu na toploj dobrodošlici te dodao:
„Dobri i kvalitetni ljudi trebaju raditi u znanosti i trebaju poučavati mlade… Nebitno odakle dolaze; uvijek moraju pronaći zajedničke jezike s intelektualcima diljem svijeta, nezavisno o trenutnim političkim zbivanjima na područjima s kojih oni dolaze.“

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Izvršni direktor ISA-e Mark A. Boyer i rektorica Sveučilišta u Conneticutu Radenka Marić

Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci imaju čvrste veze i izvrsnu suradnju.
„Siguran sam da se svi mi ovdje zalažemo za promociju mira i europskih vrijednosti, no očito je da su ovakve konferencije nužne i da aktualne političke i međunarodne teme zaslužuju raspravu na akademskom nivou i znanstveni pristup. Želim vam uspješan rad i da iz Rijeke ponesete lijepe uspomene,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

„Potičem vas da na konferenciji iznesete svoja različita razmišljanja i poglede i da raspravljate o njima, a sve u cilju bolje međusobnog razumijevanja. Slažemo se kako je inkluzivna i održiva budućnost ono čemu težimo, ali svjedoci smo nažalost novih geopolitičkih tenzija. Imamo odgovornost da rješenja tražimo i ista promoviramo. Vaša ogromna prisutnost na ovoj konferenciji pokazatelj je vaše angažiranosti i aktualnosti ovih tema,“ zaključio je zamjenik župana Mamula.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 1

Prof. dr. sc. Jesica Pisano, New School for Social Research in New York City

Prof. dr. sc. Jesica Pisano, New School for Social Research in New York City održala je plenarno predavanje naslova ”O odgovornosti intelektualaca: Epistemički resursi u doba rata”, u kojem je započela raspravo o odgovornosti sveučilišnih nastavnika u poučavanju o aktualnim ratnim zbivanjima u svijetu; osvrnula se na recentne primjere prosvjeda studenata u SAD-u zbog rata u jednom području, dok se primjerice zbog ratovanja na drugim područjima nije prosvjedovalo. Otkrila je u kojim se dilemama našla kao sveučilišna profesorica te postavila pitanje kakve nam to naočale trebaju da uočimo ozbiljnost i stvarnost rata, bio on u Ukrajini ili na Bliskom istoku ili negdje drugdje? Raspravu je nastavila u interakciji s publikom.

(izvor: Sveučilište u Rijeci – uniri.hr)