Obilježavajući 150. obljetnicu torpeda u Gradskoj vijećnici će biti održana I. međunarodna konferencija posvećena istraživanju povijesti torpeda i očuvanju industrijske baštine.

Nacrt prvog torpedaNa konferenciji će biti podneseno 39 referata koje će izložiti istaknuti stručnjaci iz Hrvatske te dvanaest europskih zemalja i Amerike koji se bave istraživanjem povijesti torpeda i očuvanjem industrijske baštine. Svi referati konferencije bit će tiskani u posebnom zborniku.

Kako je najavio predsjednik Odbora za obnovu muzeja torpeda u Rijeci i inicijator konferencije Miljenko Smokvine te članice znanstvenog odbora konferencije mr. Nana Palinić i mr. Daina Glavočić namjera organizatora konferencije je bila potaknuti svijest o potrebi očuvanja industrijskog nasljeđa, a želja organizatora je da konferencija valorizaciji industrijske baštine u Rijeci postane tradicionalna i da se održava svake dvije godine. Rijeka spada u krug gradova koji još uvijek imaju većim dijelom sačuvanu vrijednu industrijsku baštinu koja na žalost nije do kraja valorizirana, istaknuto je na pres konferenciji
Konferencija je tematski podijeljena na dio vezan uz istraživanje povijesti torpeda i očuvanje industrijske baštine, čime se i Rijeka svrstava u gradove koji prate svjetski trend brige za inudstrijsku baštinu

U tom dijelu konferencije biti će održan niz interesantnih predavanja posvećenih riječkoj industrijskoj baštini, lučkim skladištima, revitalizaciji prostora industrijske zone Školjića, te područja nekadašnjeg “Rikarda Benčića”, a biti će iznesena i svjetska iskustva vezana uz očuvanje i valorizaciju industrijske baštine. Za učesnike konferencije biti će osiguran simultani prijevod s engleskog na hrvatski jezik i obratno.

Sudionici konferencije obići će i lansirnu rampu, dio nekadašnjeg postrojenja za proizvodnju torpeda, tvornicu papira i zonu ex “Rikard Benčić” te prisustvovati izvedbi Beethovenove “Eroice” u bivšoj tvornici Torpedo.