Mladinski svet Slovenije, u suradnji s Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenskim domom KPD „Bazovica“ i Udrugom za razvoj civilnog društva „EU korak“ organizira međunarodnu konferenciju za organizacije mladih pripadnika slovenske nacionalne manjine iz zamejskih (Sloveniji susjednih) država Austrije, Hrvatske, Italije i Mađarske.

S ciljem umreživanja i razvijanja međunarodne suradnje, mladima će se pridružiti predstavnici organizacija za mlade iz Slovenije. Konferencija je namjenjena mladima članovima manjinskih organizacija i svim mladima koji se žele aktivno djelovati na području zaštite i promocije slovenskih manjinskih zajednica i njihovih prava.

Ovogodišnja konferencija je nastavak konferencije iz 2016. g., koja se održala u madžarskom pograničnom području Porabju. Tema ovogodišnje konferencije je komunikacija. Tema konferencije proizlazi iz primarnog problema svi manjinskih društava, a to su starenje generacija te nedostatak mladih i njihovog interesa za uključivanje u  manjinska društva. Usred  suvremenih, turbulentnih zbivanja u kojima mladi odrastaju, fokus mladih  premješten  je na teme zaposlenja  i rješavanja egzistencijalnih pitanja te su pitanja očuvanja vlastitog manjinskog identiteta u drugom planu.

Sukladno navedenom, dvodnevna konferencija će se baviti pitanjima aktivizacije mladih i unaprijeđenja komunikacije na području:

  • manjinskih organizacija za mlade i mladih iz njihove zajednice,
  • komunikacije između slovenskih organizacija za mlade iz Sloveniji i zamejstva,
  • komunikacije  između  navedenih  organizacija  i  nadležnih  tijela,  kao  što  su  to  lokalne  i regionalne vlasti, veleposlanstva, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu i sl.

Na konferenciji će sudjelovati 30 mladih osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije.

Ministar za Slovence u inozemstvu Gorazd Žmavc će biti prisutan u subotu, 30. rujna 2017., prilikom predstavljanja rezultata i zaključka konferencije, dok će konferenciju će u petak, 29. rujna 2017. u 10:00 sati otvoriti veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj dr. Smiljana Knez i gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel.