Međunarodni dan mladih Grad Rijeka ove će godine obilježiti u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, omogućujući mladima u subotu, 12. kolovoza besplatan ulaz u gradske muzeje.

Odluku o obilježavanju 12. kolovoza kao dana posvećenog mladima donijela je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine i od tada, svake godine različitom temom, obilježavaju se sva postignuća mladih i potiče njihovo šire sudjelovanje u zajednici.

Grad Rijeka u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade obilježava Međunarodni dan mladih – dan koji pruža posebnu priliku za slavljenje stavova mladih i njihovih inicijativa, kako na lokalnoj i nacionalnoj razini, tako i globalno, smatrajući mlade ključnim partnerom u stvaranju bolje sadašnjosti i sjajnije budućnosti.

Pridružujući se drugim hrvatskim gradovima, povodom Međunarodnog dana mladih Grad Rijeka će u subotu, 12. kolovoza osigurati mladima u dobi od 15 do 30 godina slobodan ulaz u slijedeće ustanove u kulturi:

Ove godine tema obilježavanja Međunarodnog dana mladih je „Zelene vještine mladih: Ususret održivom svijetu“. Pomak prema ekološki održivom i klimatski neutralnom svijetu je ključan, ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Nastavljajući se na glavnu temu, Savjet mladih grada Rijeke u suradnji sa studentskom multimedijskom platformom Kišobran pripremio je novi podcast „Ćakule mladih“, u kojem se s gošćom iznenađenja razgovara i o važnosti postizanja ciljeva održivog razvoja u svakodnevnici jedne mlade osobe. Podcast se od subote može pogledati na portalu „Moja Rijeka“, koji postaje centralno mjesto dijeljenja relevantnih informacija za mlade Riječanke i Riječane.

„Ćakula mladih“ pokrenuta je u svibnju kada je temeljem usvojenog Programa rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2023. pokrenuta suradnja sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci po pitanju snimanja i montaže podcasta. Ideja je da se mladim Riječankama i Riječanima, a i svima koji se tako osjećaju, približi rad Savjeta mladih Grada Rijeke, upoznamo ih s aktualnostima u njihovom gradu, upozna ih s osobama koje rade s mladima ili za mlade i raspravlja o temama od njihovog interesa. Svi koji su propustili prethodne epizode „Ćakule mladih“, mogu ih pogledati na portalu Moja Rijeka.