Učenici OŠ Eugen Kumičić aktivno sudjeluju u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus + projektu p.s. Pokreni solidarnost.

I ove školske godine učenici Osnovne škole Eugen Kumičić iz Rijeke, zajedno sa svojim vršnjacima iz Hrvatske, Francuske, Španjolske, Poljske, Italije i Slovenije, sudjeluju u međunarodnom projektu Pokreni solidarnost. Projekt je pokrenut u Francuskoj prije više od 20 godina, a u Hrvatskoj ga provodi Centar za mirovne studije u Zagrebu, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam.

Cilj projekta je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje.

Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci u kojoj djeca šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o ljudskim i društvenim vrijednostima, a rad su fotografa i fotografkinja iz različitih zemalja. Učenici iz šest zemalja naučit će kako analizirati sliku i poruke skrivene u njima, a potom će osmisliti poruku o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi da svijet bude bolje mjesto za život ljudi bez obzira na boju kože, spol, socijalni status.