Uključivanje osoba starije životne dobi u ciljanje programe i projekte dio je socijalne politike Grada Rijeke. Osobe starije životne dobi ostvaruju razne pogodnosti u ustanovama kulture u Rijeci, a od nedavno moći će se aktivno uključiti u dva projekta Art kina i MMSU-a namijenjeni osobama 54+,

U sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura 54+“ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. dvama projektima riječkih kulturnih ustanova odobrena su bespovratna EU sredstva ukupnog iznosa gotovo 1 milijun kuna.

Riječ je o projektima riječkog Art kina i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se tiču postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Za projekt Art kina „Moja filmska priča“ odobreno je 404.421,00 kn bespovratnih EU sredstava, a za projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti „Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra“, u kojem partnerski sudjeluju Udruga Kreativni kolektiv Kombinat i Centar Tehničke kulture Rijeka odobreno je 594.828,37 kn bespovratnih EU sredstava.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je čestitavši ravnateljima ustanova na tome što su iskoristili mogućnost za dobivanje dodatnih sredstava za realizaciju svojih programa, naglasio kako se njihovi projekti uklapaju u projekte uključivanja osoba starije životne dobi u različite aktivnosti i ciljanje programe koje Grad Rijeka kontinuirano provodi kao dio svoje socijalne politke.

Moja filmska priča

Projekt „Moja filmska priča“ obuhvaća volonterski rad u Art-kinu, kreativne radionice te redovne programe za starije osobe, a u cilju ima visok stupanj uključenosti populacije 54 + u rad Art-kina kao i u kulturni život Rijeke.
Govoreći o programu Slobodanka Mišković, ravnateljica Art kina je kazala kako se sa starijom populacijom već duže vrijeme radi u programima Filmskog kluba 54+. Kroz volonterski rad na redovnim programima narednih dvanaest mjeseci sudionici će biti u kontinuiranom kontaktu s publikom, imat će mogućnost sudjelovati u izvedbi raznih programa te tako razvijati svoje različite vještine. Programi će se realizirati kroz Kreativne radionice, koje će se održavati u različitim trajanjima, a koje će voditi stručnjaci iz pojedinih područja. Učesnici će proći radionicu igranog i dokumentarnog filma te video reportaže i filmske kritike, a snimat će i jednominutni film mobitelom. Pute Filmskog kluba 54+ , uz dosadašnje članove, moći će aktivno sudjelovati u kreiranju programa Art-kina usmjerenog na starije osobe. Radit će na selekciji programa, organizaciji te aktivnoj promociji posebnih programa na mjesečnoj bazi. Ovim će se putem postići visoki stupanj uključenosti generacije 54+ u kulturnu ponudu grada Rijeke i regije, a sve prema njihovim potrebama i interesima. Na kraju projekta svi će radovi biti prikazani na završnoj svečanosti. Valja istaći kako nije riječ samo o osobama starije dobi već će u projektima sudjelovati i osobe oštećena sluha ali i drugi građani, ovisno o njihovim interesima.
Kvalitetnom pripremom projekta i uspješno osiguranim EU sredstvima za realizaciju Art-kino još jednom potvrđuje veliku otvorenost prema svim dobnim i društvenim skupinama te spremnost za uključivanje šire zajednice u svoj rad. Poziv je otvoren za sve i oni koji se žele uključiti moći će se javiti na kontakt adrese Art kina.

Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra

Projekt „Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra“ bavit će se osposobljavanjem stručnjaka u kulturi i umjetnika za približavanje umjetnosti i kulture osobama 54+, a ove će osobe kroz edukaciju aktivno uključiti u sudjelovanje u umjetnosti i kulturi. Pod vodstvom mentora, osobe 54+ steći će kompetencije za produkciju zajedničke izložbe o kulturi dopolavora – zajedničkog slobodnog vremena poslijeratne radničke Rijeke, čiji su mnogi bili aktivni protagonisti.

Nekadašnji radnici riječkih tvornica postaju sukreatori riječke kulture

Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti kazao je kako se u zlatnom dobu industrijske proizvodnje u Rijeci, puno pažnje posvećivalo obrazovanju radnika u sklopu tvorničkih kompleksa, a tvornice su se brinule o socijalnom i kulturnom napretku svojih radnika. Organizirale su se čitaonice, filmske sekcije, izložbe i predstave, izdavale su se tvorničke novine i dr. Zajedničko organizirano slobodno vrijeme u nekadašnjim riječkim tvornicama i brodogradilištu popularno je zvano dopolavoro.
Ideja za projekt proizašla je iz brojnih kontakata s bivšim djelatnicima tvornice Rikard Benčić, koji su tijekom preseljenja Muzeja u novi prostor, obilazili objekt i zainteresirano pratili promjene koje se događaju unutar kompleksa njihove bivše tvronice. Ovim projektom MMSU-a i partnerskih udruga nastat će u prostoru muzeja novi kulturni centar koji će okupljati bivše radnike zatvorenih riječkih tvornica i brodogradilišta, osobe 54+, koje su do devedesetih godina prošlog stoljeća te prostore nazivali svojima.
U tom će se centru, u suradnji s ostalim kulturno-umjetničkim institucijama i udrugama u gradu Rijeci, stvarati sadržaji koje će sukreirati upravo bivši radnici i radnice.
Međugeneracijskim dijalogom, kontinuiranim radom i aktivnim prijenosom znanja i vještina između bivših radnika i radnica riječkih tvornica i kulturnih radnika u Rijeci stvorit će se održivi sustav edukativnih, kulturno-umjetničkih i zabavnih aktivnosti i programa koji je namijenjen u prvom redu starijima od 54 godine, ali i široj zajednici. Drugim riječima, kreirat će se oblici organiziranog slobodnog vremena po uzoru na nekadašnji dopolavoro, prilagođeni sadašnjem trenutku i vremenu.

Predstavljanje projekata namijenjenih osobama 54+

Predstavljanje projekata namijenjenih osobama 54+

Edukacija deset stručnjaka u kulturi za uključivanje osoba 54+ u kulturni život grada

S ciljem jačanja stručnih znanja i vještina stručnjaka u kulturi i umjetnika, u području socijalnog uključivanja osoba starijih od 54 godine, osmišljeno je stručno osposobljavanje za 10 umjetnika i stručnjaka u kulturi kao prve ciljne skupine. Oni će steći znanja o fenomenu dopolavora, psihološkim i kognitivnim osobinama ljudi starije dobi, primjerima dobre prakse projekata koji uključuju ovu ciljnu skupinu i o metodologiji rada s istom.
Potom će tako educirani kulturni radnici, služeći se novostečenim znanjem, za 50 osoba dobi 54+ održati 6 radionica: Performans, Slikarstvo, Fotografija, Kulturna kritika, Vodiči po izložbama te Ambasadori Europske prijestolnice kulture.

Čitanka o dopolavoru i zajednička izložba kao kulturni proizvod projekta

Rezultat projekta bit će knjiga Čitanka o dopolavoru i zajednička izložba umjetnika, stručnjaka u kulturi i osoba 54+ na temu kulturnog fenomena dopolavoro – jučer, danas, sutra. Izložba će objedinjavati istraživanje o onodobnom fenomenu osmišljavanja zajedničkog slobodnog vremena kroz kulturu i umjetnost, ali i konkretne kulturno-umjetničke proizvode skupine 54+ nastale kroz radionice s umjetnicima i stručnjacima u kulturi.
Također će se po završetku projekta osnovati Vijeće starijih Benčić, po uzoru na Vijeće mladih Benčić koje predstavlja kulturnu udrugu koja se bavi uključivanjem mladih u kreiranje kulturne ponude Rijeke.

Europski socijalni fond

Čitav projekt ujedno je i dio programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

U sklopu istog natječaja riječka Udruga Ri Rock u partnerstvu s Maticom umirovljenika projekt grada Rijeke također je dobila sredstva u iznosu od 517.661,82, kuna za projekt “RiGeneration“.

Ugovori o dodjeli nepovratnog novca kojima je svrha uz pomoć umjetnosti povećati socijalnu uključenost osoba starije životne dobi, uručeni su u ponedjeljak 23. srpnja na svečanosti u Zagrebu.