Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ministar kulture Antun Vujić potpisali su sporazum o zajedničkom financiranju izgradnje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Grad Rijeka podnijet će ministarstvu zahtjev za utvrđivanjem namjene bivše upravne zgrade “Rikarda Benčića”, u koji želi da se smjesti Likovna akademija.

Sporazum o zajedničkom financiranju izgradnje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti gradonačelnik Obersnel i ministar Vujić potpisali su nakon zajedničkog sastanka u Gradu Rijeci. Ministar Antun Vujić je kazao da će se tim sporazumom realizirati izuzetno kulturno središte smješteno u postore “Rikarda Benčića”. Muzej bi, prema gradonačelnikovim riječima, trebao biti gotov do svibnja 2005. godine.

Ministar kulture Antun Vujić u posjetu RijeciNa sastanku, pored gradonačelnika i ministra Vujića sudjelovali su i članovi riječkog Poglavarstva zaduženi za područja kulture, urbanizma i komunalnog sustava; Maja Franković, Ivica Plišić i Darko Crnković, pročelnici odjela za komunalni sustav, kulturu i urbanizam; Irena Miličević, Ivanka Persić i Milorad Milošević. Iz Zagreba su s ministrom Vujićem došli njegovi zamjenici Bianka Perčinić Kavur, Jadran Antolović i Blaž Žilić, te glavni konzervator Miljeno Domijan.

Što se pak upravne zgrade “Rikarda Benčića” tiče, gradonačelnik Obersnel i ministar Vujić su izjavili da se u tom prostoru nastavljaju konzervatorski i restauratorski radovi i istraživanja. Gradonačelnik Obersnel je kazao da će Grad Rijeka ministarstvu kulture podnijeti zahtjev za utvrđivanjem namjene te zgrade, ali da Grad Rijeka ostaje pri svojem opredjeljenju da se u nju smjesti Likovna akademija.

Tijekom iduće godine Grad Rijeka i ministarstvo kulture trebali bi potpisati i sporazum koji će se odnositi na zajednička ulaganja u novu Gradsku knjižnicu u Rijeci, koja bi se smjestila na Klobučarićevom trgu.