U Salonu Grada Rijeke danas je potpisan ugovor o financiranju programa Rijeka 2020. između Grada Rijeke i Ministarstva turizma.

Na dokument kojim se Ministarstvo turizma obvezuje uložiti 2 milijuna kuna u kulturni program riječkog projekta Europske prijestolnice kulture, svoje su potpise stavili gradonačelnik Vojko Obersnel Rijeke i ministar turizma Gari Cappelli, uz nazočnost direktorice TD Rijeke 2020 Emine Višnić, pročelnika gradskog Odjela za kulturu Ivana Šarara, te Slađane Vignjević i Valentine Juričić iz Ministarstva turizma.

Gradonačelnik Obersnel iskazao je zadovoljstvo potporom koju projektu daju Vlada RH i Ministarstvo kulture, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Ninom Obuljen Koržinek, čemu se priključilo i Ministarstvo turizma. „Mi ovim sredstvima pomalo zatvaramo financijsku konstrukciju te ćemo do 2020. godine dostići predviđene brojke od po 10 milijuna eura koje će za projekt Rijeka 2020. osigurati i država i Grad Rijeka“, rekao je Obersnel, dodavši kako je Europska prijestolnica kulture projekt na razini cijele Hrvatske kojem je Rijeka svojevrsni realizator. Gradonačelnik se osvrnuo i na turističku važnost i komponentu projekta te kazao kako se kroz cijelu 2020. godinu u Rijeci očekuje oko četiri milijuna domaćih i stranih turista.

Ministar turizma Gari Cappelli naveo je kako će projekt EPK i Rijeka biti jedan od glavnih elemenata promocije u razdoblju prve polovice 2020. godine, kad će Hrvatska predsjedati Vijećem Europe. Spominjući rezultate istraživanja koji kažu kako se udio turista koji u Hrvatsku dolaze motivirani kulturnim sadržajem povećava, Cappelli je rekao kako ne sumnja da će projekt biti kvalitetno odrađen te je pozvao čelne ljude Rijeke 2020 da pomognu u kreiranju postava kojim će se Rijeka i Hrvatska predstaviti na Expo u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima s početkom u listopadu iste godine. „Želimo da se projekt ondje predstavi svojom kulturnom građom na način da preslika ono što se kroz cijelu godinu događalo u Rijeci“, rekao je Cappelli.

„Sam čin prepoznavanja projekta od strane Ministarstva turizma govori da su stručni ljudi u turizmu prepoznali Rijeku 2020 kao važan element razvoja turizma u Rijeci i okolnoj regiji“, rekla je direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić. Ona je zaključila kako će suradnja kulturnog i turističkog sektora osigurati veću vidljivost Rijeke kao destinacije sa specifičnim turističkim sadržajem.

Iznos od dva milijuna kuna kojeg je dalo Ministarstvo turizma namijenjen je za aktivnosti u tekućoj, 2018. godini koje se tiču promocije, oglašavanja, izrade promotivnih materijala, nastupa na sajmovima i sličnog, a dane su i garancije da će se ovakav vid suradnje ostvariti i za iduća razdoblja.