Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uručio je likovnu nagradu Ivo Kalina za 2008. godinu umjetniku Mirku Iliću, i to za Retrospektivnu izložbu Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.–2008. održanu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima Rijeke.

Nagrada Ivo Kalina dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade. Likovnu nagradu Grad Rijeka utemeljio je sa željom da oda dužnu pažnju i poštovanje prema umjetničkom doprinosu Ive Kaline.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako mu je posebno drago što je ovogodišnji dobitnik nagrade Marko Ilić, budući da Ilić i Rijeka ima dostaju dosta toga zajedničkog, prije svega urbanu kulturu. Najavio je kako je namjera Grada Rijeke otkupiti postav izložbe, koja bi postao dio fundusa MMSU-a. Gradonačelnik je ujedno čestitao autorima koncepcije izložbe i djelatnicima Muzeja na izvrsno pripremljenoj izložbi, a posebno pozdravio obitelj umjetnika Ive Kaline, po kojem je likovna nagrada i dobila ime.

Mirko Ilić je likovnu nagradu Ivo Kalina za 2008. godinu dobio za Retrospektivnu izložbu Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.–2008.

Mirko Ilić zahvalio se Gradu Rijeci i gradonačelniku na nagradi, istaknuvši kako je rijetkost da grad dijeli likovne nagrade, što samo pokazuje koliko je gradu značajna umjetnost. Zahvalio se i djelatnicima Muzeja i autorima koncepcije izložbe, kao i Slavenki Drakulić, koja ga je upoznala s Rijekom i učinila “riječkim zetom”.
Prijedlog da se upravo Iliću dodijeli nagrada predložilo je Stručno povjerenstvo na čelu s Natašom Ivančević, a prihvatilo Poglavarstvo. Povjerenstvo je obrazložilo svoj prijedlog navodeći da je retrospektivna izložba Mirka Ilića, postavljena u MMSU od 4. srpnja do 27. kolovoza 2008. godine, cjelovito predstavila tridesetogodišnje stvaralaštvo ovog vrsnog i svjetski poznatog umjetnika.

Mirko Ilić svojim autorskim radom kreativno propituje i kritički interpretira društvenu stvarnost vremena u kojem živimo, a tijekom svog dugogodišnjeg plodonosnog stvaralaštva mnogostruko je povezan i s Rijekom. U svom opusu uspješno propituje raznolike forme umjetničkog izričaja – strip, ilustraciju, grafički dizajn, 3D grafiku i produkt dizajn.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti prepoznao vrijednost projekta, preuzeo je i postavio izložbu u svome prostoru te je ujedno izložbu i nadopunio autorovim radovima koji se odnose na grafička rješenja rađena za MMSU, izložbe koje je Novi kvadrat održao u Rijeci te omot knjige Uho, grlo, nož autorice Vedrane Rudan. Riječku izložbu prati plakat koji potpisuje Mirko Ilić i deplijan na hrvatskom i engleskom jeziku. Koncepciju i postav riječke izložbe osmislili su Dejan Kršić i Ljubica Dujmović Kosovac.