U Gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela likovne Nagrade Ivo Kalina za 2011. i 2012. godinu koja je pripala Mirku Zrinšćaku za izložbu pod nazivom “Budi zadovoljan da forma nema kraja!” koja je održana u održana u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u razdoblju od 5. travnja do 30. svibnja 2012. godine, u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Uz čestitke, gradonačelnik Vojko Obersnel uručio je nagradu umjetniku Mirku Zrinšćaku te kazao da mu je posebno drago što je ovogodišnja nagrada dodijeljena umjetniku i izložbi na kojoj su predstavljani radovi iz zbirke MMSU-a, otkupljeni za budući stalni postav novog muzeja. Zahvalio se svim umjetnicima koji su sudjelovali u natječaju kao i povjerenstvu za nagradu. Svečanosti su prisustvovali i predstavnik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Damir Šegota te predstavnik Stručnog povjerenstva Ervin Dubrović koji je obrazložio odluku povjerenstva.

Mirko Zrinšćak izložba skulptura

Izložba “Budi zadovoljan da forma nema kraja!”

Povjerenstvo se složilo da je Zrinšćakova izložba radovima i postavom bila izuzetna te da Zrinšćak, koji već niz godina razvija naročito zapažen i osebujan umjetnički izraz, ovom izložbom nastupa iznimno cjelovito i atraktivno. Usprkos činjenici što je prostor Zrinšćakove riječke izložbe bio iznimno težak i nepogodan za izlaganje, njegovi osebujno oblikovani predmeti uspjeli su sjediniti tradiciju skulpture u drvu i suvremeni umjetnički senzibilitet s atraktivnim ambijentalnim postavom te postati jednim od najvećih likovnih događaja u posljednje dvije godine u Rijeci.

Stručno povjerenstvo čine: Ervin Dubrović, predsjednik (predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Istre, Rijeke i Hrvatskog Primorja Rijeka), Ksenija Orelj, (predstavnica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti), Dražen Filipović (predstavnik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka), Emilija Duparova (predstavnica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci) i Plamena Šarlija (predstavnica Grada Rijeke).

Mirko Zrinšćak i Anita Kalina

Mirko Zrinšćak i Anita Kalina

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom prethodne dvije godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade.