U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, na kojem je Gradu Rijeci dodijeljena povelja za dječji mjuzikl “Novi dan”, uzorno provedenu naj-akciju tijekom protekle godine kojom je poboljšan i uljepšan život djece.

Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju Gradovi i općine – prijatelji djece, održano je kao i svake godine u povodu donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Povelju Gradu Rijeci dodijelio je Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Središnji koordinacijski odbor prepoznao je vrijednost projekta, dječjeg mjuzikla “Novi dan”. Plesna udruga Ri dance pripremila je mjuzikl za djecu osnovnoškolske dobi, koji je nastao povezivanjem dugogodišnjih pedagoških djelatnica i voditeljica kulturno umjetničkih aktivnosti za djecu i mlade iz Rijeke i Opatije koje su potaknute nedostatkom glazbeno scenskih predstava za djecu školske dobi u gradu Rijeci krenule u razradu projekta.

Mjuzikl je nastao prema ideji Natalije Banov, zborovođe “Vežićkih tića” OŠ Vežica. Učiteljica Banov je ujedno i autorica songova mjuzikla. Autorski tim čine još i Dolores Bugarin, voditeljica plesnih tečajeva Ri dancea i koreografkinja plesnih točaka mjuzikla te Norma Migliaccio Čučak, dramska pedagoginja i autorica dramskog teksta, a sve tri autorice ujedno su i redateljice predstave.

U tim koji radi na mjuziklu uključeni su još pjesnikinja Ivanka Glogović Klarić- autorica stihova većine songova, Aleksandar Valenčić – autor instrumentalnih dijelova i instrumentalnih aranžmana songova uz aranžere Ivu Popeskića i Roberta Grubišića. Scenografiju potpisuje Theodor de Canziani Jakšić, a kostimografiju Jadranka Šegota. Asistentica redateljicama i koordinatorica je Iva Tomljenović. Svjetlo oblikuje Dalibor Fugošić, a zvuk tvrtka Feel d.o.o. Svi oni čine skupinu entuzijasta odprije poznatih riječkoj publici po mnogim interesantnim projektima ali i brojnim prestižnim nagradama koje su dobili u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna od posljednjih uspjeha je song “Skrivalo” iz Mjuzikla “Novi dan”, koji je na Međunarodnom natječaju glazbenih autora u Americi među 15 000 skladbi iz cijelog svijeta ušao u polufinale među samo 30 skladbi iz svih kategorija.

Ansambl mjuzikla čini dvadeset četvero djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz Rijeke i okolice, izabranih na audicijama, a koja se nisu poznavala do rada na mjuziklu te isto toliko djece plesača Plesne udruge Ri dance. Ono što čini ovaj mjuzikl tako posebnim je “prava morska štorija”. Naime, čitav mjuzikl čine sličice iz dječjeg života u malom primorskom mjestu koje se mogu promatrati i odvojeno, no nadovezuju se i čine cjelovitu dramsku priču. Istaknuta je povezanost s morem, prijateljstvo, zajedništvo, ljubav prema ljudima i rodnom kraju te vjera u bolje sutra, u novi dan.

Povelju za naj-akciju primila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, koja je također sudjelovala i na otvorenju Festivala o pravima djece u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji UNICEF-a. Ovogodišnji Festival o pravima djece posvećen je stvaralaštvu djece te naročito njegovu utjecaju na promjene u društvu: one koje se tiču djece i njihovih prava, ali i one koje se tiču života i međuljudskih odnosa uopće.
Domaćin sljedećeg Festivala o pravima djece bit će Grad Rijeka.