Projekt “Mladi za mlade” grupe Smoki pod vodstvom koordinatorice Asje Spasojević pobjednički je projekt ovogodišnje Akcije za 5! na temu “Mladi rade s mladima”, koja se održala jučer u riječkoj gradskoj upravi u organizaciji Udruge Delta i Grada Rijeke. Pobjednički projekt, čiji je cilj informirati i upoznati mlade ljude sa zanimljivim informacijama o povijesti grada Rijeke te s njezinim kulturnim znamenitostima, dobit će financijsku potporu Grada Rijeke u iznosu od 5.000 kuna, a treba se realizirati do ožujka 2017.

U organizaciji Udruge Delta i Grada Rijeke, u riječkoj gradskoj upravi održan je projekt Akcija za 5! na temu “Mladi rade s mladima” u kojem je sudjelovalo 55 riječkih srednjoškolaca koji su bili podijeljeni u šest grupa – pet projektnih i jednu novinarsku. Njihov je zadatak bio da uz pomoć koordinatora, mentora volontera, razviju projektni prijedlog na zadanu temu, a potom ga iznesu pred kolegama na simuliranoj sjednici Gradskog vijeća u prostorijama Gradske vijećnice.

Prijedlozi su bili sljedeći:

  • Grupa 1: Kulturnjaci, Projekt: Pet dana kulture
  • Grupa 2: Tim ljubičasti, Projekt: Budi svoj san
  • Grupa 3: Dikobrazi, Projekt: Psihološko savjetovanje mladih
  • Grupa 4: Smoki, Projekt: Mladi za mlade
  • Grupa 5: Open book, Projekt: Tvoja budućnost

 

Nakon prezentacija učenici su među sobom odabrali najbolji projektni prijedlog poštujući pravila dobre argumentacije i konstruktivni doprinos raspravi te vrednujući inovativnost projekta. Najboljim je proglašen projekt “Mladi za mlade” grupe Smoki pod vodstvom koordinatorice Asje Spasojević.

Cilj pobjedničkog projekta je informirati i upoznati mlade ljude sa zanimljivim informacijama o povijesti grada Rijeke te s njezinim kulturnim znamenitostima. Učenici imaju namjeru urediti pojedine znamenitosti u gradu Rijeci tako da ih označe zanimljivim povijesnim informacijama te organizirati edukativnu šetnju za srednjoškolce, koji bi na ovaj način aktivno sudjelovati u projektu i proveli dio vremena učeći o povijesti svoga grada. Kroz edukativnu šetnju proveli bi ih njihovi profesori.

Opisani projekt dobiz će financijsku potporu Grada Rijeke u iznosu od 5.000 kuna, a planira se realizirati do ožujka 2017. Udruga Delta učenicima će pružiti stručnu i tehničku pomoć, a kako navodi voditeljica projekta Mirela Pašić, pobjednički tim sastat će se u Udruzi Delta već danas kako bi se dogovorili daljnji koraci za provedbu i realizaciju projekta.

Treba napomenuti kako su u sklopu Akcije za 5! nagradu za najkonstruktivniju raspravu dobile grupe Dikobrazi i Smoki, a nagradu za najoriginalniji projekt je glasanjem publike odnijela grupa Kulturnjaci.

Cilj Akcije za 5! je pružiti mogućnost mladima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini te da se na taj način poveća razina aktivnog sudjelovanja mladih u svojoj lokalnoj zajednici. Također, riječki su srednjoškolci na ovaj način bili potaknuti na promišljanje o projektnim idejama u okviru određene teme te su se informirali i o radu gradske uprave.
(A.S.)