Na Bazenima Kantrida predstavljena je monografija “Uhvati val – Run the wave” koja na 160 strana s oko 300 fotografija donosi priču o pripremi, planiranju i provedbi organizacije 12. europskog prvenstva u plivanju u kratkim bazenima prvog velikog sportskog događaja održanog u novom bazenskom kompleksu. Ujedno je otkrivena i ploča s rekordima Prvenstva.

Fotomonografiju 12. europskog prvenstva u plivanju u kratkim bazenima, održanog u prosincu 2008. godine zajednički su pripremili Grad Rijeka i Riječki sportski savez, a predstavili su je gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Izvršnog odbora Prvenstva Luciano Sušanj te plivač Marko Strahija.

“Uhvati val – Rijeka08: grad-ljudi-sport” priča je o gradu koji je dobio domaćinstvo velikog međunarodnog sportskog događaja u kojem se može dokazati kao odličan organizator. Stručnjaci koji su djelovali u kompleksnoj organizacijskoj strukturi Prvenstva uz ključnu podršku volontera, pretvorili su želje i projekcije organizatora u stvarnost, a odlični sportski rezultati potvrdili su prednosti i mogućnosti novih Bazena Kantrida.

Ova monografija ujedno je i zahvala mnogobrojnim volonterima i suradnicima koji su doprinijeli organizacijskom uspjehu Prvenstva i postavili Rijeku na kartu vrsnih domaćina sportskih događaja. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako upravo entuzijazam brojnih stručnjaka i volontera najvrjednije čime je rezultiralo Europsko prvenstvo, dodavši kako je najbolji dokaz da je Rijeka dobar domaćin velikih natjecanja i to što ovog tjedna Bazeni Kantrida ugošćuju još jedan veliki sportski događaj – Final Four vaterpolske Eurolige. Strahija, koji je sa 33 godine bio najstariji sudionik natjecanja, kazao je kako je imao sreću što se od plivanja oprostio upravo na tako dobro organiziranom natjecanju.

Svi volonteri koji su sudjelovali na Europskom prvenstvu u plivanju u kratkim bazenima svoj primjerak monografije mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18 b, od ponedjeljka 25. svibnja.

Oboren velik broj rekorda
Osim monografije, kao trajni spomen na veliki sportski događaj ostat će i ploča s rekordima Prvenstva postavljena u atriju Bazena Kantrida, pored spomen-ploče s imenima najuspješnijih sportaša ŠD “Primorje”. Kako je istaknuo Sušanj, u svojoj 80-godišnjoj povijesti LEN nije doživio prvenstvo s toliko rekorda – oborena su 32 europska rekorda, od kojih su još deset bili svjetski rekordi te sedam najboljih vremena na svijetu u štafetama 4×25, koji se službeno ne priznaju kao svjetski rekordi.

Ploču s rekordima, uz gradonačelnika Obersnela i plivača Strahiju, otkrile su i mlade plivačice Sara Calderara te Eni i Nika Perčić, možda buduće sportske zvijezde.

Besplatni bežični internet na bazenima
Od Europskog prvenstva u plivanju na bazenskom kompleksu na Kantridi dostupan je i besplatni bežični pristup internetu. Sustav je optičkim kabelom povezan s ostatkom gradske mreže, a za potrebe Europskog prvenstva u kratkim bazenima dodatno je bio pojačan u suradnji s T-com službom, te je u potpunosti udovoljio svim potrebama novinara, sportaša i ostalih korisnika. Trenutno je na Bazenima Kantrida omogućen istovremeni ulaz putem gradskog wirelessa za stotinjak korisnika te za još stotinjak novinara. Za potrebe Final Foura u vaterpolu napravljen je press centar s 46 žičanih priključaka za internet te je pojačan žičani pristup internetu na tribinama za novinare s 16 na 44 priključka.

Nastavak radova na izgradnji Bazena Kantrida

Luciano Sušanj, Vojko Obersnel i Marko Strahija

Luciano Sušanj, Vojko Obersnel i Marko Strahija

Iako Bazeni Kantrida ugošćuju i najveća sportska natjecanja, njihova izgradnja nije u potpunosti gotova. Naime, predstoji još i peta faza, odnosno radovi na gradnji bazena za skokove u vodu te uređenju plažnog pojasa i okoliša. U travnju je održano javno otvaranje ponuda za izvođača radova na koji su se javila četiri ponuđača, a s obzirom na to da je u tijeku završna faza odabira najpovoljnijeg ponuđača, očekuje se da bi radovi trebali početi u lipnju.

Najprije će se ukloniti dio starih objekata, a potom i pristupiti uređenju okoliša Bazena Kantrida i plažnog pojasa, koji obuhvaća uređenje plaže, prostora za rekreaciju, šetnice i zelenog pojasa, a u budućnosti i malog ekološko-edukativnog parka.

Vizualizacija bazena za skokove u vodu

Vizualizacija bazena za skokove u vodu

Izgradit će se još jedan, peti bazen – bazen za skokove u vodu. Bazen će biti dimenzija 20 x 25 metara, s time da su dimenzije bazena, skakačkih mjesta, platformi i dasaka usklađene s tehničkim smjernicama FINA-e, krovne plivačke organizacije. Dubina bazena je u većem dijelu 4.80 metara te se ona prema tri strane, osim prema strani gdje se nalaze skakačka mjesta, smanjuje na 3.50 metara što je dubina za skokove sa visine od 1 metra. Pored bazena za skokove u vodu, uredit će se i bazen za relaksaciju skakača prija skoka u kojem će temperatura vode biti 34°C. Budući da će biti moguća postava balona iznad bazena, objekt će se moći koristiti tijekom cijele godine.

Rekonstruiran i stari bazen
Prije samog Europskog prvenstva u kratkim bazenima, rekonstruiran je i stari bazen, koji sada udovoljava standardima za olimpijske bazene i natjecanja koja se odvijaju pod okriljem FINA-e i LEN-a. Izmijenjena je kompletna infrastruktura, pa je od starog bazena ostala samo armirano-betonska stjenka bazena s dnom, a sve drugo potpuno je novo: cjevovodi, odvodi i preljevi, kompletna bazenska tehnika povezana na sustav novog olimpijskog bazena, završna obrada bazenske školjke bazenskom keramikom, kao i prilagodba balona s osiguranjem tople veze (prolaza) s ostatkom kompleksa Bazena Kantrida.

Rekonstrukciju je izvela poslovna udruga Strabag d.o.o. Zagrab, Strabag AGE – Spittal/Drau Austrija i GP Krk d.d. Krk. Vrijednost radova iznosila je 15.391.894,99 kuna. Tijekom izvođenja radova u Bazeni Kantrida bili su u funkciji sporta i rekreacije građana.

Dnevno prosječno 800 korisnika bazena
Prosječno dnevno Bazene Kantrida koristi oko 800 korisnika. Od početka godine do danas građani su kupili 9576 dnevnih ulaznica i 242 mjesečne ulaznice. Također, bazene je u proteklih pet mjeseci koristilo 17 klubova te klubovi na pripremama (3 kluba iz Njemačke, 1 tim iz Austrije i 1 klub iz Osijeka). Također, bazene je koristilo po posebnim ugovorima 7 udruga (umirovljenici, osobe s poteškoćama u kretanju itd.) i 11 institucija (dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, javne institucije). Na bazenima se provodi i niz projekata, i to projekt Rijeka pliva (2. razredi osnovnih riječkih škola), projekt Igrom do sporta (Dječji vrtići Rijeka) te UNICEF-ov projekt “Prve tri su najvažnije”.