Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za mlade korisnike mjera Socijalnog programa Grada Rijeke, organizirao je motivacijski susret, kao podstrek za njihovo daljnje školovanje i život.

Tematski razgovor održao se u okviru realizacije akcijskog plana Programa za mlade Grada Rijeke 2018. do 2022., područje Socijalna zaštita i zdravlje. Ta je aktivnost osmišljena kako bi se mladima koji odrastaju u socijalno nepovoljnim okolnostima pružila viša razina formalne i neformalne socijalne podrške.

Na poziv se odazvalo petero mladih osoba u dobi od 14 do 18 godina života, koji pohađaju neku od srednjih škola ili fakulteta u Rijeci. Neki od njih su i stipendisti Grada Rijeke.

Motivacijsku radionicu za njih održala je psihologinja Katarina Banov s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, inače i sama bivša stipendistica Grada Rijeke. Kroz zanimljivu društvenu igru pokušali su prepoznati koja je njihova posebna moć, koja im pomaže da se nose s izazovnim situacijama u životu, sve u svemu, da na pozitivan način pristupe problemima s kojima se susreću.

Na pitanje što društvena zajednica može učiniti kako bi im bili potpora, u prvom su redu istaknuli kako bi željeli da se smanji kritičnost cijele zajednice, a posebno odraslih, prema mladima, svjesni pritom da se mladi trebaju zapitati koja je njihova uloga u rješavanju nekog problema. Svojim životnim pričama oni su pokazali kako su, unatoč životnim nedaćama, puni pozitivne energije te da su ih upravo teške situacije naučile kako je važno pomagati drugima, razvile ustrajnost koja im pomaže u školovanju i sportskim uspjesima i potakle da na konstruktivan način, kroz odabir svog budućeg zanimanja, razmišljaju o vlastitoj budućnosti.