Muzej grada Rijeke pridružio se 3. izdanju manifestacije Brdo kulture koja okuplja cijeli niz kulturnih ustanova i njihove programe.

U manje od mjesec dana, od 5. do 31. listopada, sedam će ustanova ponuditi više od 27 različitih besplatnih kulturnih sadržaja namijenjenih svim uzrastima – od tematskih predavanja, vođenih izložbi i otvaranja novih izložbi, šetnji prirodom i interpretacijskih šetnji, fragmenata iz predstave, otvorene probe do radionica.

Program je inicirao Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a Muzej grada sudjeluje u njemu s nekoliko događanja.

Tako će u srijedu, 11. listopada, u 17.30 započeti stručno vodstvo stalnim postavom u Palači šećera. Posjetitelji će upoznati burnu riječku povijest u razdoblju od 18. do 21. stoljeća te slatku povijest kompleksa u kojemu se nalazi Muzej. Zbog ograničenog broja posjetitelja koji mogu sudjelovati u vođenom razgledavanju, obavezna je najava dolaska na telefon 051 554 270.

Dan potom, u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 17 sati, u Palači šećera organizira se poučno-kreativna radionica za djecu „Izrada glava šećera – kampanula“. Polaznici će imati priliku okušati se u izradi šećernih glava kakve su se proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera. Preporučena dob mališana je od 5 do 9 godina. Prijave su obavezne putem obrasca.

U srijedu, 18. listopada, Muzej organizira stručno vođenje izložbom „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“. Izložba pruža uvid u rane radove bečkih umjetnika Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha izrađenih 1885. za HNK Ivana pl. Zajca. Obilazak je predviđen u dva termina, što znači u 12 sati i u 17.30 sati. Prijave su obavezne na telefon 051 554 270.

U četvrtak, 26. studenog u 17 sati u Palači šećera bit će održana još jedna radionica za najmlađe. Njezin je naziv „Nove priče o Benčiću – priča o Muzeju grada Rijeke“. U njoj će se na interaktivan način upoznati s ustanovama kvarta Benčić, te stalnim postavom Muzeja grada. Sudionici će tražiti odgovore na razne vrste zadataka (šifrirana pisma, mozgalice, igre objašnjavanja i pogađanja pojmova) u prostoru stalnog postava. Radionica je za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolce (od 11 do 15 godina). Za sudjelovanje se valja najaviti putem online obrasca.

Pored programa u Palači šećera, Muzej organizira nekoliko programa u zgradi „Kockici“. Tako će se 24. listopada u 17.30 moći uz stručno vodstvo razgledati izložbu „Kolekcija Vugrinec – metamorfoza figurativnog (1880. – 1970.)“. Ona uključuje neka od najvažnijih djela hrvatske moderne umjetnosti od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća. Tko ne stigne toga dana, dobro je znati da je Muzej uveo i dodatni termin, 8. studenog u 17.30. Prijave se primaju na telefon 051 554 270.

*Telefonske prijave za stručna vodstva primaju se svim danima u tjednu osim ponedjeljka. Stručna vođenja su besplatna, kao i radionice za djecu. Prije početka stručnih vođenja, potrebno je kupiti muzejsku ulaznicu.*

Od ustanova u kulturi Grada Rijeke, u programu sudjeluje i Hrvatski kulturni dom na Sušaku, koji je pripremio program za djecu koji se sastoji od gledanja predstave Francis Footwork CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti. Nakon predstave, slijedi interaktivna plesna radionica Kreativne plesne priče Mile Čuljak vezana uz radnju predstave.

VR predstava i radionica održavaju se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja u subotu 14.10 od 10 do 12 sati. Program je namijenjen djeci od 8+ godina, bez potrebnog plesnog predznanja, predstava je na engleskom, a radionica na hrvatskom jeziku. Trajanje programa je 40 minuta VR predstava i  60 minuta radionica. Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr.

U programu Manifestacija „Brdo kulture“ uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Glazbenu školu i Prirodoslovni muzej sudjeluju i ostale ustanove u kulturi grada i županije – Muzej grada Rijeke, Ustanova „Ivan Matetić Rognjov“ te HNK Ivana pl. Zajca. Sve se ustanove bave baštinom, kulturno-povijesnom, kulturnom, glazbenom, dramskom, scenskom, prirodnom, materijalnom ili nematerijalnom baštinom te rade na njezinome prikupljanju, čuvanju, istraživanju te na ukazivanju potrebe njezine valorizacije.