Do 17. rujna na Korzu se može pogledati izložba „Mirovni ugovor između FNRJ i Italije, Pariz 1947.“, koja se postavlja povodom 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije kao podsjetnik na povratak otuđenog teritorija Hrvatskoj za vrijeme 2. svjetskog rata. Na dvadeset panoa predstavljene su tadašnje povijesne i političke okolnosti te rezultati mirovnog ugovora.

Izložbu su obišli predstavnici organizatora, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, kojima je postav izložbe predstavio autor Mladen Grgurić.

Na Korzu postavljena izložba posvećena Pariškom mirovnom ugovoru

Izložba posvećena Pariškom mirovnom ugovoru postavljena na Korzu

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, potpisom Pariškog ugovora definirana je granica tadašnje Jugoslavije, odnosno Hrvatske u okvirima u kojima je i danas. Time su ujedno potvrđene odluke AVNOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) i ZAVNOH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) iz 1943. godine o vraćanju Istre, Rijeke, dijela Dalmacija i otoka u maticu domovinu. No, nakon vojne pobjede narodnooslobodilačke vojske na čelu s Josipom Brozom Titom te potpisivanja Pariškog ugovora uslijedila je dugogodišnja diplomatska bitka, budući da su zapadne sile htjele pomaknuti granicu Hrvatske i Slovenije. Sporna pitanja s Italijom okončana su tek nakon 30 godina potpisivanjem Osimskih sporazuma 1975. godine.

Prema riječima predsjednika Saveza antifašističkih boraca Tamaruta, potpis ovih ugovora dokaz je velike vojničke i diplomatske pobjede, posebice značajne u današnje vrijeme, kada je pitanje granica još uvijek vrlo aktualno pitanje.

Na Korzu postavljena izložba posvećena Pariškom mirovnom ugovoru

Izložba se može pogledati do 17. rujna

Osvrćući se na prošlotjednu odluku Gradske skupštine Zagreba o promjeni imena Trga Maršala Tita, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je zagovornik ideje da se ne mijenjaju imena ulica i trgova nazvanih po Josipu Brozu Titu.
„Tito je doprinio ideji antifašizma i stvaranja cjelovite Hrvatske, a kao i svaki državnik počinio je greške. No, smatram kako je pozitivnih stvari koje je učinio ipak bilo više,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, ističući kako još nije stigao niti jedan zahtjev za promjenom naziva Titovog trga u Rijeci, ali ako ga netko i podnese, nada se kako će u Gradskom vijeću prevladati razum.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Dubrović istaknuo je kako je ovo peta izložba s povijesnom tematikom koju muzej postavlja na Korzu, na neposredan način upoznajući Riječane i njihove goste s povijesnim temama i odmakom od ideologije.

Skip to content