Pod motom „Korzo zdravih i lijepih osmjeha“ na glavnoj riječkoj šetnici održan je javno-zdravstveni program u povodu obilježavanja Europskog dana oralnog zdravlja.

Nizom različitih aktivnosti nastojalo se na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način prezentirati važnost brige o oralnom zdravlju, čije se rane navike stječu upravo u dječjoj dobi.

Stoga su glavni protagonisti javnozdravstveno-edukativnog programa bili upravo djeca, roditelji, odgajatelji i zdravstvene voditeljice dječjih vrtića iz Primorsko-goranske županije, odnosno Dječji vrtić Rijeka s podcentrima Zamet, Turnić i Potok, Dječji vrtić Sušak te dječji vrtići iz Kostrene, Kraljevice, Bakra i Viškova.

Glavni protagonisti javno-zdravstvene akcije bila su djeca

Glavni protagonisti javno-zdravstvene akcije bila su djeca

Na taj način su svi zainteresirani građani imali priliku pogledati što se u dječjim vrtićima radi s ciljem očuvanja zdravlja dječjih zuba, djeca su mogla pregledati zube, pogledati kako se pravilno četkaju zube, ali i plesati, pjevati i igrati se, a u Gradskoj vijećnici za roditelje je organizirano predavanje na temu zdravlja zubi.

Ovim zanimljivim programom ujedno je obilježeno i pet godina provođenja preventivnog programa unapređenja zdravlja djece u vrtićima „Zdravi zubi, sretan dječji osmjeh“. Program provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka, Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci i Primorsko-goranskom županijom.

U program „Zdravi zubi, sretan dječji osmjeh“ nastoje se uključiti svi vrtići na području Primorsko-goranske županije. Djeca prije upisa u vrtić odabiru liječnika dentalne medicine i obavljaju preventivni stomatološki pregled. Na taj se način motiviraju roditelje da što ranije dijete odvedu stomatologu. U sklopu aktivnosti programa, u vrtiće se „vraća“ dobra praksa četkanja zuba, a djeca u svojim odgojnim skupinama nakon podnevnog obroka peru zube.

Djeca su imala priliku vježbati, crtati, pjevati, plesati...

Djeca su imala priliku vježbati, crtati, pjevati, plesati…

Program na Korzu Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a organizirao je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom te Gradom Rijekom – projektom „Rijeka – Zdravi grad“.

(foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ)

Skip to content