U sklopu obilježavanja Dana sv. Vida na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija fotoreportera, novinara i putopisca Deana Miculinića „ALTER RI, druga, neka drugačija Rijeka“.

Miculinićeve fotografije koje čine ovu izložbu su monokromatske, konturne, oštro podijeljenih tamnih i svijetlih polja, a najčešći motiv fotografija, ljudi, sa svim njihovim pojavnostima, emocijama i modnim izričajima, postaju tek sjene, siluete, odrazi na vodi u sporednim ulogama ulicama našega grada.

Otvorenju izložbe uz samog autora prisustvovali su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke Verena Lelas Turak te voditeljica Odsjeka za kulturu Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Plamena Šarlija.

Gradonačelnik Filipović zahvalio je Deanu Miculiniću što ovom izložbom crno-bijelih fotografija svim građanima Rijeka i posjetiteljima omogućuje, kako i sam naslov izložbe sugerira, jedan drugačiji pogled na Rijeku. „Dean Miculinić je fotograf impresivne biografije koji je obišao cijeli svijet, ali na kraju se ipak vratio u Rijeku koja mu je trajna inspiracija i hvala mu što nam je svima omogućio da uživamo u ovim lijepim fotografijama našeg grada. Posebno mi je drago što je izložba postavljena baš u danima proslave dana našeg grada i našeg zaštitnika, svetog Vida“, rekao je Filipović uoči otvorenja izložbe.

Dean Miculinić je zahvalio Gradu Rijeci na potpori i mogućnosti da na Korzu postavi svoju izložbu. Zahvalio je svojoj obitelji na potpori u njegovom dugogodišnjem stvaralaštvu, kao i bliskim suradnicima, a posebno je istaknuo kako je ova izložba posvećena njegovom bratiću, fotoreporteru Srđanu Vrančiću – Vrani, koji nas je prerano napustio 2022. godine, a na čiji je nagovor i krenuo u svijet fotografije i novinarstva.

Dean Miculinić je rođen u Rijeci 1967. godine, a fotografijom se bavi od najranije mladosti. Profesionalni put novinara i fotografa vodio ga je po cijelom svijetu te osim u hrvatskim, svoje tekstove i fotografije objavljuje u brojnim novinama i časopisima u Europi i SAD-u. Najznačajnija je suradnja s časopisom National Geographic te suradnja s nekim od najpoznatijih svjetskih fotografa poput Tina Soriana, Alexa Webba i Emilia Morenattia.