Povodom 15 godina objavljivanja „Uličnih svjetiljki“, prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim temama, na postamentima na Korzu otvorena je izložba koja donosi presjek dugogodišnjeg rada časopisa kao i priče prodavača, korisnika programa.

Izdavanje časopisa „Ulične svjetiljke“ 2008. godine pokrenuo je Franjevački svjetovni red – mjesno bratstvo Trsat koji vodi i Prihvatilište za beskućnick Ruže sv. Franje, a tijekom godina, osim u Rijeci, časopis se počeo prodavati i u Zagrebu, Varaždinu, Puli i Zadru, a prema riječima trenutne urednice časopisa Dunje Osojnak Marinović, tendencija je da se projekt proširi i na druge gradove, jer potrebitih ima svugdje.

„Ulične svjetiljke su časopis koji korisnici programa prodaju na ulicama gradova i ovise o ljudima, koji će ih primijetiti i kupiti časopis ili neće. Kroz ovaj je projekt u ovih 15 godina prošlo više od 300 korisnika od kojih je barem polovica dana osamostaljena, uspjeli su naći posao, riješiti si stambeno pitanje da ne moraju više boraviti u Prihvatilištu, ili su si uspjeli osigurati mirovinu. Uspjeli su si poboljšati standard i pokušavaju živjeti životom dostojnim čovjeka“, rekla je Osojnak Marinović.

Ulične svjetiljke izlaze nekoliko puta godišnje, cijena časopisa je 1.30 eura od čega polovica iznosa ide za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa, dok druga polovica iznosa ostaje prodavaču.

A jedna od njih je i Slađana Jovanović koja časopis prodaje već sedam godina i to joj je, ističe, pomoglo da ostvari uvjete za samostalan život. „Stjecajem okolnosti 2016. godine završila sam u Prihvatilištu Ruže sv. Franje, i već nakon mjesec i pol dana boravka tamo, dobila sam priliku prodavati Ulične svjetiljke i to mi je pomoglo da nakon sedam i pol mjeseci uspijem otići iz Prihvatilišta i živjeti samostalan život. Teško je, ali uspijeva se preživjeti. Iskustva s kupcima su različita, ali srećom, još uvijek ima dobrih ljudi koji pomažu i koji kupuju časopis“, rekla je je Jovanović.

Uz prodavače časopisa, otvorenju izložbe bio je prisutan i pokretač i prvi urednik časopisa Siniša Pucić, te Maja Pudić iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Grada Rijeke.

Izložba na postamentima ostaje otvorena do 8. studenog.