U susret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, na Korzu je postavljena izložba pod nazivom „Žene šute i skrivaju svoje lice“.

Izložba je postavljena u suradnji udruga SOS Rijeka i Pariter, a sastoji se od fotografskih djela Roberta Gojevića koje prikazuju žrtve nasilja, kratkih informativnih tekstova te izjava žrtava nasilja s kojima se ove udruge svakodnevno suočavaju pri radu s ženama.

Na otvorenju izložbe, Tina Kovačić iz udruge SOS Rijeka kazala je kako upravo zbog žena koje šute o pretrpljenome treba pokazati pravo lice nasilja da bi ovaj društveni problem postao vidljiv te kako bi se o njemu progovorilo, dok je Iva Davorija iz Paritera navela kako uz ono fizičko i verbalno, i kršenja reproduktivnih prava žena i ženskog prava na tjelesnu autonomiju predstavljaju vrste nasilja.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, koji je iskazao nadu kako će izložba potaknuti žene da u većem broju prijavljuju nasilje. „Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo na Korzu, riječkoj žili kucavici, kako bi što više ljudi vidjelo i čulo problem nasilja nad ženama koji nikad nije privatna stvar“, rekao je Filipović, dodavši kako nasilje i danas predstavlja dio naše stvarnosti protiv koje se Grad Rijeka bori i kroz financijsku te druge oblike potpore udrugama civilnog društva, specijaliziranih za pomoć ženama te sprečavanju nasilja.

Organizatorice su navele podatke iz relevantnih istraživanja koja pokazuju da u Hrvatskoj na jedan prijavljen slučaj nasilja nad ženama dolazi deset neprijavljenih, dok na jedan prijavljen slučaj silovanja postoji njih čak dvadeset neprijavljenih, te uputile apel državnim institucijama da se, osim kvalitetnijeg pružanja financijske, psihološke i socijalne podrške žrtvama nasilja te intenzivnijeg sudskog procesuiranja nasilnika, suoče i sa sustavnim problemom nasilja i zaustavljanje njegove reprodukcije, prvenstveno kroz odgoj i obrazovanje.

U sklopu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama, najavljen je i razgovor s fotografom Robertom Gojevićem u subotu, 21. rujna od 18 sati u Caffeu Dnevni Boravak, a 28. rujna u Filodrammatici prikazat će se dokumentarni film “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi“ koji razotkriva europsku mrežu ekstremne desnice koja se bori protiv ženskih prava.

Izložba će na Korzu biti postavljena do 25. rujna.