Pet godina provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja obilježava se objavljivanjem web-stranice o ovom izvannastavnom programu te manifestacijom „Dan građanskog odgoja i obrazovanja“.

Grad Rijeka je prije pet godina u riječke osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.
„Nakon pet godina, iako se naš program preuzele neki gradovi i županije, taj program nije zaživio u Hrvatskoj niti ima naznaka da bi mogao ući u redovni kurikulum obrazovanog programa. Tako i nakon pet godina možemo reći da smo u Rijeci napravili nešto što nije napravila ni jedna Vlada, ni jedan ministar obrazovanja, neovisno o političkom predznaku – iako je o tome bilo puno govora, sve je ostalo samo na riječima“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zaključivši:

„Zbog tema kojima se bavi, duboko vjerujem da je Građanski odgoj i obrazovanje odgovor i jedini način prevencije nasilja bilo koje vrste.“

Dodao je kako ipak vjeruje da će cjelokupno društvo u Hrvatskoj prije ili kasnije prepoznati važnost Građanskog odgoja i da će on postati dio redovnog osnovnoškolskog obrazovnog programa.

Uz gradonačelnika, web stranicu Građanski odgoj i obrazovanje i Dan građanskog odgoja i obrazovanja na konferenciji za novinare najavile su pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te savjetnica za programe u odjelu Lana Golob.
„Iako je zbog epidemioloških mjera koje se zbog zaštite od širenja koronavirusa poduzimaju u školama, trenutno ne provodi nastava Građanskog odgoja i obrazovanja, namjeravamo ovu iznvanastavnu aktivnost u prilagođen obliku nastaviti provoditi u drugom polugodištu. Jer, svi pokazatelji u društvu ukazuju koliko je nužno da ni zbog pandemije ne prekidamo nastavu građanskog odgoja, poručila je pročelnica Sušanj.

Novu web stranicu predstavila Lana Golob iz Odjela za odgoj i školstvo

Novu web stranicu predstavila Lana Golob iz Odjela za odgoj i školstvo

Nagrađivani riječki model preuzeli su mnogi gradovi i županije

No, s druge strane, program i model kojim je Rijeka ova vrijedna učenja uvela u svoje škole, preuzeli su do sad mnogi drugi gradovi i županije, a Rijeka im je besplatno ustupila materijale koje je izradila – priručnike za učenike i za nastavnike. Među gradovima i županijama koji su preuzeli ova učenja i provode ih u školama na svom području su: Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija te Istarska, Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija.

Osim što smo ponosni na to kako s riječki učenici i nastavnici prihvatili građanski odgoj i obrazovanje, njegova organizacija i provedba prepoznata je kao inovativna riječka lokalna obrazovna politika. Tako je Grad Rijeka je za provedbu ovog programa primio nekoliko priznanja te ga je Europska komisija, u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU, izdvojila kao primjer dobre prakse. Među priznanjima i nagradama izdvajaju se Priznanje Udruge gradova za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi; Povelja Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece te Nagrada „Gradovi za jednakost„ za osobito istaknutu praksu u području jednakosti koju dodjeljuju Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u RH.

Web stranica Građanski odgoj i obrazovanje

Web stranica Građanski odgoj i obrazovanje

Korak dalje – web stranica Građanski odgoj i obrazovanje

U cilju daljnjeg razvoja projekta, a pogotovo s obzirom na činjenicu da je provođenje građanskog odgoja u školama trenutno otežano, Služba za online komuniciranje Grada Rijeke izradila je web stranicu Građanski odgoj i obrazovanje.

Web stranica sadrži sve nastavne teme iz oba tiskana priručnika za učenike, ali i niz drugih informacija o građanskom odgoju i obrazovanju, kao i primjere rada iz same prakse u školama. Na ovaj će se način učenje iz područja građanskog odgoja učiniti dostupnima znatno većem broju djece, nastavnika i roditelja.

Naslovnicu novoizrađene web stranice otvaraju šire cjeline ovog učenja: Društvo i ja; Tko, gdje i kako štiti naša prava?; Različiti i jednaki; Što treba znati o životu u demokraciji?; Upravljam svojim novcem; Što je održivi razvoj? Na sljedećoj razini, svaka od ovih cjelina donosi po desetak konkretnijih tema koje su sada, osim u tiskanim priručnicima, objavljene i online. Svaka tema ima svoje lekcije preuzete iz priručnika te posebno istaknute ključne pojmove koji se usvajaju kroz tekst i praktični rad. Bočno su na svakoj stranici izdvojene aktivnosti i zadaci za učenike kao i upute za praktični samostalni ili skupni rad. Vijesti povezane sa pojedinim stranicama, donose primjere iz prakse rada u riječkim školama vezane uz određenu temu.

Lako je zamisliti odgovorne roditelje koji vjeruju u važnost građanskog odgoja i obrazovanja kako ovu web stranicu motivacijski koriste za razgovore s vlastitom djecom o vrijednostima koje trebaju biti sastavni dio života u građanski uređenom društvu.

Boje i ilustracije preuzete su iz tiskanih priručnika, a svaku je lekciju moguće podijeliti i na društvenim mrežama – Facebook, Twitter i ostalima, te poslati mailom, ili putem Viber i Whatsapp aplikacija.

Valja reći da su na web stranicu uvrštene sve nastavne jedinice iz oba izrađena priručnika – kako onog za 5. i 6. razrede tako i onog za 7. i 8. razrede. A stranica se može lako dopunjavati i novim lekcijama ukoliko se budu radila dopunjena i proširena izdanja priručnika.

Osim ovog središnjeg sadržaja, na stranici je moguće pronaći i dosadašnje rezultate provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim školama, sporazume za gradove, županije i škole za besplatno preuzimanje ovog programa te mnoge druge informacije o ukupnom projektu.

Posebnu vrijednost nosi rubrika Praksa u kojoj se sada nalazi samo dio prikupljenih vijesti i fotografija o praktičnim aktivnostima koje su provodili učenici i učitelji građanskog odgoja proteklih godina. Ova će se rubrika zasigurno u vremenu koje slijedi dopunjavati i predstavljati prozor u svijet vedrine koji promovira vrijednosti života u zajednici, solidarnosti, zaštite ljudskih prava, očuvanja okoliša, prihvaćanja različitosti i mnoge druge.

Učimo ih za njihovu budućnost

Učimo ih za njihovu budućnost

U petak, 13. studenog – Dan građanskog odgoja i obrazovanja

Riječki uspjesi u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja logičnim su slijedom u Rijeku doveli program obilježavanja Dana građanskog odgoja i obrazovanja, koji se održava u petak, 13. studenog.

Ovu manifestaciju zajednički organiziraju Grad Rijeka, Forum za slobodu odgoja, Krapinsko-zagorska županija, Centar za mirovne studije, GONG i švicarska udruga Verein MUNTERwegs, a sve uz podršku GOOD inicijative.

Obilježavanje Dana Građanskog odgoja i obrazovanja ujedno je i dio projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ koji sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

U tom projektu, koji je osmišljen i koncipiran kao nadogradnja na riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja, provodi se nekoliko obrazovnih programa za učitelje i ravnatelje i to u suradnji triju hrvatskih organizacija civilnog društva (Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i Gong) i jedne švicarske (udruga Verein MUNTERwegs) te dviju jedinica lokalne (Grad Rijeka) i regionalne (Krapinsko-zagorska županija) samouprave.

Program obuhvaća tri tematske cjeline:

  • Pet godina provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školama Grada Rijeke o čemu će govoriti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te župani i gradonačelnici koji su preuzeli riječki model provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja. Također, predstavit će se i rezultati evaluacije provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja.
  • Predstavljanje projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ i njegovih rezultata u jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnica i radnika, ravnateljica i ravnatelja za izgradnju demokratske škole i lokalne zajednice.
  • Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije dodjelom nagrada u sklopu natječaja „Oboji svijet“

Na samom događaju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku zbog epidemioloških mjera mogu sudjelovati samo osobe koje su dobile poziv na skup, a svi ostali mogu program pratiti uživo na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja i putem linka dostupnog na gradskim portalima rijeka.hr i mojarijeka.hr.

Raspored aktivnosti i izlaganja na Danu građanskog odgoja i obrazovanja u HKD:

10.00 – 11.00

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE U LOKALNOJ ZAJEDNICI

· Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke

· Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

Predstavljanje projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“

Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja

Evaluacija Građanskog odgoja i obrazovanja: Prikaz rezultata istraživanja za šk. god. 2018./2019

dr. sc. Barbara Kalebić Maglica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

11.00 – 11.30 Stanka
11.30 – 12.30

PANEL PROVODITELJICA PROGRAMA GOO:

Orjana Marušić Štimac, OŠ Nikola Tesla, Rijeka, Janja Vucković, Centar za odgoj i obrazovanje, Rijeka, Božica Mandić, OŠ Đure Prejca, Desinić, Martina Jurmanović, OŠ Janka Leskovara,Pregrada

Moderatorica: Dora Kršul

12.30 – 13.30 Ručak
13.30 – 14.30

PANEL RAVNATELJICA

Dunja Kučan Nikolić, OŠ-SE Dolac, Rijeka

Jasna Vukonić-Žunič, OŠ Pećine, RijekaSnježana Romić, OŠ Lijepa naša, TuheljBrigitte Gmaz, OŠ Vladimir Bosnar, Stubičke Toplice

Moderatorica: Ivana Sučić

PODJELA POTVRDA POLAZNICIMA I. AKADEMIJE ZA RAVNATELJE/ICE

14.30 – 15.00 Stanka
15.00 – 16.30

MEĐUARODNI DAN TOLERANCIJE

Podjela nagrada povodom Međunarodnog dana tolerancije u sklopu natječaja „Oboji svijet“